Ooggetuigen aanslag Manchester: ‘Overal lag bloed’

23 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Bezoekers van het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena, waar gisteravond een zelfmoordaanslag was, struikelden over elkaar heen om naar de uitgang te komen, melden ooggetuigen. Vlak na de explosie brak paniek uit, de arena  was ‘binnen een minuut leeg’.

‘Het gebeurde een paar seconden nadat het concert was afgelopen, Ariana was nog maar net van het podium af,’ zegt een ooggetuige (19) onder voorwaarde van anonimiteit tegen elsevier.nl. ‘Iedereen raakte in paniek, je hoorde overal meisjes schreeuwen. Iedereen deed er vervolgens alles aan om bij de uitgang te komen. Mensen werden massaal onder de voet gelopen.’

Aanslag op concert Ariana Grande in Manchester eist 22 levens – dit weten we

‘Meteen paniek’

De ooggetuige, een grote fan van Grande, ging maandagavond voor het eerst in twee jaar naar een concert van de zangeres. De jonge Brit stond in sectie 115, ‘zowat naast het podium’. Vlak na de explosie hoorden de bezoekers overal gegil. ‘Er waren zo veel jonge meiden. Ik ben bang dat het zesjarige meisje dat voor mij stond het niet heeft gered. Het was haar eerste concert.’

‘De arena was binnen een minuut leeg, zo leek het. En de hulpdiensten waren heel snel ter plaatse.’ Buiten de arena lag ‘overal bloed’. ‘Een man rende de arena binnen, op zoek naar zijn kinderen.’

‘Overal liggen mensen op de grond’

‘Helemaal tot The Printworks (een cultureel centrum een paar honderd meter van de arena vandaan, red.) zag ik bloed en gewonde mensen.’ Volgens de getuige werden veel jonge bezoekers opgevangen in drie hotels, dicht bij de arena.

Veel bezoekers waren al onderweg naar de uitgang toen de explosie afging, zo melden Britse media. De BBC meldt dat een Britse moeder met haar man en tienerdochters ternauwernood ontsnapten. ‘Er lagen overal mensen op de grond. Ik heb geen idee hoe we het hebben overleefd.’

Andere getuigen spreken van ‘oorlogstaferelen’. De stad Manchester is grotendeels afgegrendeld. Manchester Victoria Station, het treinstation vlak bij de concertzaal, is dicht.