Iran: ‘Trump speelt toneelstukje met de Arabieren’

22 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Hassan Rohani. Foto:ANP

De toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump in Saudi-Arabië was niet meer dan een maskerade. Dat zegt de Iraanse president Hassan Rohani, die vandaag voor het eerst sinds zijn herverkiezing een persconferentie hield.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Rohani zegt dat de felle toespraak van Trump ‘alleen maar toneel is, zonder enig praktisch of politiek nut’. Dit meldt persbureau AFP. Hiermee pareert hij de kritiek die Trump leverde aan het adres van Iran. Trump zei in Riaad dat Iran verantwoordelijk was voor de instabiliteit van het Midden-Oosten. Rohani ontkent dit, en zegt dat hij zowel de Iraakse als de Syrische regering steunt, die beide de wapens tegen IS opgenomen hebben.

De Iraanse president Rohani boekte afgelopen weekeinde een belangrijke overwinning op zijn conservatieve rivalen. Hij liet fijntjes weten dat het Midden-Oostenbeleid van de Verenigde Staten bezaaid was met mislukkingen: ‘Toen ze Afghanistan aanvielen, maakten ze een fout. Toen ze Irak aanvielen, maakten ze een fout. Toen ze ons sancties oplegden, maakten ze een fout. Alleen de nucleaire deal in 2015 leidde tot enig succes.’ Die nucleaire deal werd gesloten door de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama.

Te instabiel

Over de regering van Obama’s opvolger Trump zegt Rohani dat die te instabiel is om er een helder oordeel over te kunnen formuleren. Iran blijft tests uitvoeren met raketten, zegt de president, ‘die raketten zijn ter verdediging, en niet voor offensieve doeleinden’.

Ook laat Rohani weten dat het pact tussen Amerika en Saudi-Arabië tegen terrorisme niets voorstelt: ‘Terrorisme bestrijd je niet door miljarden dollars over te maken aan een bondgenoot.’ De miljardendeal tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië bespotte hij, door te suggereren dat het Arabisch smartengeld is voor de aanvallen op 11 september 2001 in Amerika. Osama bin Laden was een Arabisch staatsburger.