Wat bespreekt Trump tijdens eerste staatsbezoek aan Saudi-Arabië?

20 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Donald en Melania Trump komen aan in Riyad - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag in Saudi-Arabië voor zijn eerste staatsbezoek. Trump en zijn vrouw Melania werden bij aankomst in Riyad opgewacht door de Saudische koning Salman.

Tijdens een achtdaagse tour gaat Trump ook naar Israël, de Palestijnse gebieden, Brussel, het Vaticaan en Sicilië.

Naast Trump en zijn vrouw reizen ook zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner mee. Overigens droegen Melania en Ivanka – net als de Britse premier Theresa May en Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder – geen hoofddoeken. In januari 2015 kritiseerde Trump nog de toenmalige first lady Michelle Obama omdat zij geen sluier droeg. Daarmee zou ze haar gastheren hebben beledigd, aldus Trump destijds in een tweet.

Amerikaans-Arabische top

Wat bespreekt Trump zoal tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië? Zondag is Trump aanwezig bij de Arab Islamic American Summit in Riyadh, een top over de samenwerking tussen de Arabische landen en Amerika. Trump gaf aan daar te willen spreken over zijn ‘hoop voor een vreedzame visie op islam’. De nadruk zal liggen op de strijd tegen islamitische extremisten, zoals terreurbeweging Islamitische Staat (IS), en de groeiende invloed van Iran.

Trump is een bekend criticus van het atoomakkoord die de Amerikanen onder de regering van ex-president Barack Obama met de islamitische republiek sloten. Het opheffen van het atoomakkoord met Iran was dan ook een van de verkiezingsbeloftes van Trump.

Oliedeals

Maar het bezoek heeft vooral een economische component. Zaterdagochtend zei Amin Nasser, directeur van de Saudische oliegigant Aramco, dat met elf verschillende Amerikaanse bedrijven deals worden gesloten. Deals die in totaal een waarde van 50 miljard dollar zouden bedragen. Ook zouden de Saudiërs zo’n 100 miljard dollar aan Amerikaanse wapens willen kopen. Het land vecht sinds maart 2015 tegen de Houthi-rebellen in buurland Jemen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Saudische regering spaart kosten noch moeite voor het bezoek van Trump. Saudi-Arabië geeft de voorkeur aan Trump, mede vanwege de ‘softe’ houding die Obama volgens het land had ten opzichte van Iran. De Saudische bevolking is ambivalent ten opzichte van Trump: enerzijds is er trots dat hij hun land als eerste aandoet, maar anderzijds laten ze zich leiden door het geloof dat Amerika een natuurlijke vijand van de islam is. Het is een zorg die Trump zal uitdragen tijdens de Arabische top op zondag. Bij de top zijn meer dan veertig leiders uit moslimlanden aanwezig.