buitenland

‘Poetin-denktank smeedde plannen om Trump president te maken’

20 april 2017Leestijd: 2 minuten

Het is een onderwerp dat al maanden het nieuws beheerst: de vermeende Russische manipulatie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er zouden nu documenten in omloop zijn waarin de Russische bemoeienis zwart op wit staat.

Een Russische denktank maakte plannen om de presidentsverkiezingen in Amerika vorig jaar november te beïnvloeden, ten faveure van Donald Trump, die tegen alle verwachtingen en peilingen in, als winnaar uit de bus kwam.

Onder controle van Poetin

Het gaat om twee documenten waaruit die plannen blijken, meldt persbureau Reuters op basis van zeven bronnen. Drie van hen werken nog voor de Amerikaanse regering, vier zijn intussen afgezwaaid.

De documenten, die in handen zijn van de Amerikaanse inlichtingendiensten, zijn opgesteld door het in Moskou gevestigde Russische Instituut voor Strategische Studies. Deze denktank staat onder controle van president Vladimir Poetin.

Clintons reputatie beschadigen

Eén document van juni vorig jaar bevat voorstellen voor een propagandacampagne op sociale media en het beïnvloeden van de Amerikaanse bevolking via Russische media. Dat zou moeten leiden tot de verkiezing van een president die een gematigder koers jegens Rusland zou varen dan zijn voorganger Barack Obama. Tot nu toe ijdele hoop, want Trumps regering haalde al stevig uit naar het Kremlin vanwege de situatie in en rond Syrië.

In het andere document, dat in oktober is opgesteld, wordt gewaarschuwd dat Hillary Clinton dreigt te winnen. Om dat te voorkomen, wordt geadviseerd het vertrouwen in het Amerikaanse kiessysteem te ondermijnen en de reputatie van Clinton te beschadigen.

Kremlin ontkent

President Poetin ontkent in alle toonaarden dat hij en zijn regering zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Het Russische Instituut voor Strategische Studies wil geen commentaar geven aan persbureau Reuters.

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI doet onderzoek naar de vermeende banden tussen Trumps campagneteam en het Kremlin. Tot nu toe zijn de bewijzen die hiervoor zouden zijn, nog niet in de openbaarheid gebracht. De Russische zender Sputnik spreekt over een ‘nieuw pakket aan leugens’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.