buitenland

Vooral machtige bende MS-13 baart Trump zorgen

19 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij criminele bendes hard zal aanpakken. Vooral Mara Salvatrucha, een Latijns-Amerikaanse bende die in vijf landen opereert, baart hem zorgen.

Dinsdag schreef Trump op Twitter dat de opmars van de extreem gewelddadige Mara Salvatrucha is te wijten aan het beleid van zijn voorganger Barack Obama. Door het in Trumps ogen ‘zwakke’ immigratiebeleid van de vorige president zou de bende overal in de Verenigde Staten voet aan de grond krijgen. Trump zegt dat ‘de bende snel zal worden verwijderd’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

MS-13

Mara Salvatrucha – of MS-13 – is een criminele organisatie die in de jaren tachtig ontstond in Los Angeles. De bendeleden zijn veelal immigranten uit Centraal-Amerikaanse landen als El Salvador, Honduras en Guatemala. MS-13 is betrokken bij talloze misdaden, zoals drugs- en wapenhandel en prostitutie.

De Amerikaanse autoriteiten zetten jaarlijks vele illegale immigranten met een criminele achtergrond uit. Volgens de Amerikaanse denktank Pew Research waren dat er in 2014 168.000. Een aanzienlijk aantal van deze criminelen wordt uitgezet naar Guatemala, El Salvador en Honduras.

Doordat MS-13-leden weer in het land van herkomst belanden, groeit de bende ook daar. In de Verenigde Staten is MS-13 vooral berucht in Texas, Californië en de meeste staten aan de oostkust.

Driehoek des doods

In Centraal-Amerika ontwrichten bendes als MS-13 de maatschappij. Verhoudingsgewijs is El Salvador het land met de meeste moorden ter wereld. Op twee staat Honduras, Guatemala op negen. In deze drie landen – ‘de driehoek des doods’ – zijn in 2015 17.422 mensen vermoord.

Leden van MS-13 zijn te herkennen aan de talrijke tatoeages op hun lichaam en gezicht. Toetreding tot de bende verloopt via een inwijdingsritueel. Mannelijke aspiranten worden 13 seconden lang door een groep in elkaar geslagen. Voor vrouwen betekent de inwijding vaak seks met diverse bendeleden. MS-13 telt wereldwijd zo’n 40.000 leden.

Mexicaanse kartels

Ook in de Verenigde Staten manifesteert de bende zich steeds nadrukkelijker. Zo is de staat New York opgeschrikt door een serie moorden. Een week geleden trof de politie vier dode latino’s aan, van wie één minderjarig. De mannen waren doodgeslagen en ernstig verminkt. Enkele maanden eerder vond de politie zes lichamen in soortgelijke toestand.

Het is niet de eerste keer dat Trump het bendeprobleem aansnijdt. Eind 2016 sprak hij over de Mexicaanse kartels en de criminaliteit die daaruit voortvloeit. De bendes zijn een belangrijke reden voor Trump om een muur aan de zuidgrens van de Verenigde Staten te willen bouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.