buitenland

Schutter Parijs eerder veroordeeld voor poging tot moord

21 april 2017Leestijd: 3 minuten

De identiteit van de aanslagpleger die gisteren het vuur opende op de Franse politie is achterhaald. Het zou gaan om de 39-jarige Karim C. De man doodde één politieagent, twee anderen zijn zwaargewond. In een vuurgevecht werd de aanslagpleger dodelijk getroffen.

Gisteravond werd Parijs opnieuw opgeschrikt door schoten. Een terrorist opende het vuur op politieagenten op de Champs-Élysées, de beroemdste avenue van Parijs. Een agent werd dodelijk getroffen. Bij de aanval, vlak voor negen uur ’s avonds, kwam een agent om en raakten twee agenten zwaar gewond. Ook een passant werd geraakt. In het vuurgevecht werd ook de schutter gedood. De aanslag werd opgeëist via propagandakanaal Amaq door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). De dader zou een boodschap bij zich hebben, waarin hij trouw zweert aan IS. Ook zou er een Koran in zijn auto zijn gevonden.

De schutter was al eerder in aanraking met de politie. In 2001 zou hij al twee politieagenten hebben verwond. Dit meldt de Franse krant Le Parisien. Hij zou de twee politieagenten destijds beschoten hebben na een achtervolging met een gestolen auto. In 2003 werd hij hiervoor veroordeeld tot 20 jaar cel, een straf die in 2005 teruggebracht werd tot 15 jaar.

Recent nog, op 23 februari, werd hij gearresteerd nadat hij had aangekondigd politieagenten neer te zullen schieten. Wegens gebrek aan bewijs werd hij toen weer vrijgelaten.

Ooggetuigen zagen de man gisteravond uit een auto stappen, gewapend met een kalasjnikov. De man zou dekking hebben gezocht, en hebben geschoten op een surveillance-eenheid van de politie. Bij het vuurgevecht dat ontstond, werd hij na enkele ogenblikken dodelijk geraakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Opgeëist door IS

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Volgens IS is de dader een Belg, genaamd Abu Yusuf al-Belgiki. Dit is in tegenspraak met het bericht van de  Franse autoriteiten. De politie hield vanmorgen een huiszoeking bij de 39-jarige Fransman, die eigenaar was van het kentekenbewijs dat in de auto van de dader werd gevonden. Hij woonde in het departement Seine-et-Marne, in de banlieues van Parijs.

De Franse politie is nog op zoek naar een tweede verdachte, die mogelijk contact had met de schutter. Deze verdachte is mogelijk een Belg en zou met de Thalys naar Parijs reizen om een aanslag te plegen. Er werd gisternacht een opsporingsbevel uitgevaardigd voor een Belgische verdachte. De verdachte in kwestie meldde zich vanochtend bij de politie in Antwerpen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Om acht uur vanochtend is de Franse defensieraad bijeengekomen, om te spreken over meer maatregelen tegen terrorisme. De campagne voor de presidentsverkiezingen, waarvan aanstaande zondag de eerste ronde wordt gehouden, is per direct stilgelegd.

Reactie Hollande

De Franse president, François Hollande, belegde kort na de aanslag een persconferentie. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het om een terroristische aanslag gaat. ‘We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze veiligheid op het hoogste niveau wordt gegarandeerd, zowel door de veiligheidsdiensten, de politie, de gendarmes als het leger,’ zei Hollande.

Vorige maand werd ook een agent aangevallen, op het Franse vliegveld Orly. De belager probeerde een patrouille bij de luchthaven te overmeesteren, en werd bij die poging omgebracht. Hij zou hebben gezegd: ‘Ik kom hier om te sterven voor Allah’. Hij zou onder invloed zijn geweest van drank en verdovende middelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.