buitenland

Moslimextremisten wilden aanslag plegen rond Franse verkiezingen

18 april 2017Leestijd: 1 minuut

De Franse autoriteiten hebben twee islamitische mannen gearresteerd die een terroristische aanslag voorbereidden. De verdachten wilden toeslaan op een Frans verkiezingsevenement.

In Marseille zijn bij een gezamenlijke actie van de Franse inlichtingendiensten en antiterreureenheden twee mannen van 23 en 29 jaar gearresteerd. De twee mannen – van wie één bekeerling – radicaliseerden in de gevangenis en waren al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. In een pand werden onder meer vuurwapens en explosieven aangetroffen. De Franse autoriteiten kwamen de mannen op het spoor na een tip van de Britse inlichtingendiensten.

50.000 politieagenten en militairen

De politie vond ook een foto van een van de verdachten. Die poseerde met een vlag van Islamitische Staat, een machinegeweer en een Le Monde-krant met daarop de Franse presidentskandidaat François Fillon. De politicus is bezig aan een campagnetour door Franse steden en krijgt extra beveiliging.

Ook bij de campagne van Emmanuel Macron (En Marche!) wemelde het van de politie en antiterreureenheden. Vrijdag sprak Macron zijn aanhangers toe in de Zuid-Franse stad Montpellier onder het toezicht van scherpschutters en de explosievenopruimingsdienst. Woensdag spreekt Front National-leider Marine Le Pen onder zware beveiliging in Marseille.

Frankrijk zet vijftigduizend politieagenten en militairen in tijdens de verkiezingen. Sinds de aanslagen in Parijs (2015) is de noodtoestand van kracht. Bij diverse aanslagen kwamen de afgelopen twee jaar 230 mensen om.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.