buitenland

Oorlogsdreiging: China schort vliegverkeer naar Pyongyang op

14 april 2017Leestijd: 2 minuten

Tussen China en Noord-Korea wordt voorlopig niet gevlogen. China Air, de luchtvaartmaatschappij van de Chinese staat, schortte vandaag het vliegverkeer tussen Peking en Pyongyang op. Een reden voor dit besluit werd niet gegeven.

Dat meldt de Chinese staatstelevisie CCTV. Het opschorten van de vluchten zonder opgaaf van redenen gebeurt vaker, maar vandaag valt het samen met de toenemende oorlogsdreiging tussen de Verenigde Staten en het stalinistische Noord-Korea. China riep vandaag beide landen op tot kalmte.

Oorlogsdreiging

‘Ik heb het gevoel dat het elk moment zover kan zijn,’ zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op een persconferentie waarover persbureau AFP bericht. ‘Als er een oorlog komt, belanden we in een situatie met alleen verliezers en geen winnaars.’ De bewindsman voegt er dreigend aan toe dat degene die verantwoordelijk is voor een oorlog ‘de historische verantwoordelijkheid zal moeten dragen en de prijs ervoor zal betalen’.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Op wie hij doelt, wil Yi niet zeggen. China is de belangrijkste bondgenoot van de Noord-Koreanen, maar keurt het nucleaire programma van Pyongyang af. Het land onder leiding van dictator Kim Jong-un wordt gezien als een bufferzone voor het militaire apparaat in buurland Zuid-Korea, waarvan ook de Amerikanen deel uitmaken. Noord-en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken sprak niet lang nadat de Amerikaanse tv-zender NBC berichtte dat het Witte Huis militaire stappen wil nemen tegen Noord-Korea als dat land opnieuw een kernproef doet. Zaterdag is het een nationale feestdag in Noord-Korea.

Nationale feestdag

Mogelijk grijpt het regime van Kim Jong-un de feestdag aan om nucleaire proeven te doen. Zaterdag wordt de 105de geboortedag van Kim Il-sung (1912-1994) gevierd, stichter van de Kim-dynastie en grootvader van de huidige leider.

Het Pentagon laat weten ‘geen commentaar te geven op toekomstige operaties en ook niet te willen speculeren over mogelijke scenario’s’. Noord-Korea heeft al gewaarschuwd dat het niet zal wachten op een Amerikaanse aanval.

Met deze oorlogstaal lopen de spanningen in rap tempo op. Rusland roept vandaag op alle crises, waaronder die op het Koreaans schiereiland, langs diplomatieke weg op te lossen. Terughoudendheid is het devies.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.