buitenland

China bemiddelt tussen kemphanen Trump en Kim Jong-un

15 april 2017Leestijd: 2 minuten

China waarschuwt dat de situatie in en rond Noord-Korea elk moment uit de hand kan lopen. Peking vindt dat alles moet worden gedaan om te voorkomen dat het tot een gewapend conflict komt.

‘Ik heb het gevoel dat het elk moment zover kan zijn,’ zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op een persconferentie waarover persbureau AFP bericht. ‘Als er een oorlog komt, belanden we in een situatie met alleen verliezers en geen winnaars.’ De bewindsman voegt er dreigend aan toe dat degene die verantwoordelijk is voor een oorlog ‘de historische verantwoordelijkheid zal moeten dragen en de prijs ervoor zal betalen’.

Op wie hij doelt, wil Yi niet zeggen. China staat op goede voet met de Noord-Koreanen. Het land onder leiding van dictator Kim Jong-un wordt gezien als een bufferzone voor het militaire apparaat in buurland Zuid-Korea, waarvan ook de Amerikanen deel uitmaken. Noord-en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd met elkaar in oorlog.

Nationale feestdag in Noord-Korea

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken sprak niet lang nadat de Amerikaanse tv-zender NBC berichtte dat het Witte Huis militaire actie wil ondernemen tegen Noord-Korea als dat land opnieuw een kernproef doet. Zaterdag is het een nationale feestdag in het in stalinistische stijl geregeerde Noord-Korea.

Mogelijk grijpt het regime van Kim Jong-un de feestdag aan om nucleaire proeven te doen. Zaterdag is gewijd aan de geboorte van Kim Il-sung (1912-1994), stichter van de Kim-dynastie en grootvader van de huidige leider.

Commando’s op de grond?

Volgens NBC kan een Amerikaanse aanval op Noord-Korea gepaard gaan met raketten en bommen, cyberoperaties en speciale commando’s op de grond. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, wil niet inhoudelijk reageren.

Het Pentagon laat weten ‘geen commentaar te geven op toekomstige operaties en ook niet te willen speculeren over mogelijke scenario’s’. Noord-Korea heeft al gewaarschuwd dat het niet zal wachten op een Amerikaanse aanval. Met deze oorlogstaal lopen de spanningen in rap tempo op. Rusland roept vandaag op alle crises, waaronder die op het Koreaans schiereiland, langs diplomatieke weg op te lossen. Terughoudendheid is het devies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.