buitenland

Ayaan Hirsi Ali zegt lezingen af om veiligheidsrisico

03 april 2017Leestijd: 2 minuten

Oud-VVD-politicus Ayaan Hirsi Ali heeft op het laatste moment een lezingenreeks in Nieuw-Zeeland en Australië  afgezegd. Dit heeft ze gedaan omwille van haar veiligheid.

Dit meldt de NOS. Vanavond zou ze een televisieoptreden hebben op de Australische zender ABC, waarin ze zou deelnemen aan een debat. Ook dit televisieoptreden gaat, net als de lezingenreeks, op het laatste moment niet door.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

In een verklaring zei ze dat er een aantal redenen voor de afzegging waren, waaronder veiligheid. Hirsi Ali zei dat ze geen andere keus had dan af te zeggen en hoopt in de nabije toekomst alsnog naar Australië te komen.

Hirsi Ali wordt al sinds 2004 ernstig bedreigd door radicale moslims. Ze is een fervent tegenstander van de radicale islam en zet zich in voor vrouwen die slachtoffer zijn van religieus gemotiveerd geweld.

Haatzaaien

De mogelijke komst van Hirsi Ali leidde tot protest bij een aantal Australische moslims. Een paar honderd mensen tekenden een petitie waarin ze verklaarden dat Hirsi Ali niet namens hen sprak. In de petitie stond onder meer dat de komst van de ‘extreem-rechtse Hirsi Ali’ op geen enkele wijze bijdroeg aan de sociale cohesie in het land, en ‘evenmin op het gebied van emancipatie voor moslimvrouwen’. Ook werd Hirsi Ali verweten dat ze haatzaait met haar omstreden uitspraken.

Hirsi Ali woont sinds 2006 in de Verenigde Staten. Ze kreeg internationale bekendheid toen ze samen met regisseur Theo van Gogh de film Submission maakte en die uitzond in het televisieprogramma Zomergasten, in 2004. Inmiddels heeft ze de Amerikaanse nationaliteit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.