buitenland

Hirsi Ali: ‘Dom dat links islamitisch aspect terreur niet erkent’

23 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Links sluit de ogen voor de invloed van de islam op terrorisme, stelt Ayaan Hirsi Ali naar aanleiding van de aanslagen in Londen. Het oud-VVD-Kamerlid noemt het masochistisch en dom om weg te kijken van het echte probleem.

In een interview met de Amerikaanse zender Fox News haalt Hirsi Ali hard uit naar politici die het religieuze aspect van islamitische terreur niet erkennen. In de nasleep van de aanslagen bij het Britse parlement in Londen is de discussie over terrorisme weer losgebarsten.

Rol van de islam

Bij die aanslag vielen vier doden, waaronder de aanslagpleger. De politie in Groot-Brittannië gaat uit van een aanslag geïnspireerd door IS, onder meer doordat er een auto is gebruikt om de moorden te plegen.

Mark Rowley, hoofd van de antiterreureenheid van de Britse politie, zegt vooral bang te zijn voor reacties op de aanslag en voor het effect op moslims in Groot-Brittannië. ‘We moeten nu inzien dat onze moslimgemeenschappen angst voelen in deze tijden,’ aldus Rowley, die belooft te blijven samenwerken met de islamitische gemeenschappen.

Volgens Hirsi Ali moet links meer doen dan alleen sympathie tonen voor moslimgemeenschappen. ‘Extreme moslims hebben liberals nog nooit bedankt voor hun tolerantie. Ze hebben nooit gezegd: bedankt voor jullie bescherming, nu zullen we geen aanslagen meer plegen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tolerantie vs sharia?

Extreme moslims moeten niets hebben van die tolerantie, stelt de voormalige politicus. ‘Islamisten willen geen sympathie, ze willen een maatschappij – en uiteindelijk een wereld – waarin naar de sharia wordt geleefd. Dat klinkt raar voor ons, maar dat is het echte doel.’

Die sharia-wereld moet worden bereikt door middel van indoctrinatie, intimidatie en geweld. ‘Iedereen die de sharia wil blokkeren is hun vijand, ongeacht hoe aardig je bent, hoe meegaand en vriendelijk je bent. Dat is gewoon het doel.’

Maatregelen om terreur aan te pakken, moeten juist worden omarmd, stelde Hirsi Ali al eerder. Zij verdedigde in februari het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze noemde deze ‘moslimban’ ietwat onhandig, maar het onderliggende doel was volgens de voormalige vluchteling uit Somalië correct.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.