May zegt vandaag ‘Brexit’. Zo antwoordt de EU

29 maart 2017Leestijd: 2 minuten
May tekent Brexit-verklaring Foto: EPA

Een historische dag voor Groot-Brittannië waar de Britse regering vandaag Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking zal stellen. De Britten hebben zich negen maanden lang kunnen voorbereiden op het vertrek uit de Europese Unie (EU). Ook de EU heeft haar antwoord al klaar.

In Brussel ligt al een reactie klaar, zodat de EU direct een antwoord heeft op het Brexit-signaal van premier Theresa May. ‘We betreuren jullie vertrek, maar we zijn er wel klaar voor,’ zo klinkt dat eerste antwoord van de EU. De richtlijnen worden uitgezet door Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

EU als verenigd blok

De hoofdonderhandelaar Michel Barnier zal nog niet met concrete voorstellen, eisen of onderhandelingen komen totdat hij een mandaat heeft van de overgebleven 27 lidstaten, zo meldt Politico. Eind april moeten de standpunten van de lidstaten bepaald zijn, volgens de planning van de Europese Unie. Tijdens de speciale Brexit-top op 29 april worden de plannen officieel gepresenteerd.

De komende twee jaar zal de Europese Commissie de onderhandelingen voeren met Westminster. Er wacht een lastige taak voor de Commissie: tijdens de recente EU-top in Rome hebben de lidstaten beloofd als één blok verder te gaan. Het is voor de EU van groot belang dat de Brexit de Unie niet verder verdeelt.

Europees Parlement is bad cop

Terwijl de Europese Commissie onderhandelt met de regering van May (onder leiding van de Brexit-minister David Davis), zegt de grootste partij in het Europees Parlement dat het Parlement niet terugdeinst voor zijn rol als bad cop. ‘Wij zullen degenen zijn die over bijna alles gaan zeuren.’

Het Europees Parlement moet de Commissie ter verantwoording roepen, en zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de burgers ‘en hun onzekerheid’. Twintig europarlementariërs hebben de opdracht gekregen zich de komende tijd alleen maar bezig te houden met de Brexit-procedure.

Plannen genoeg, maar de komende twee jaar zullen vooral vol primeurs zijn, zo luidt de verwachting. Nog nooit heeft een EU-staat zijn lidmaatschap opgezegd – veel onontgonnen terrein dus.