buitenland

In Rome stuit EU op protesten en verzet door lidstaten

25 maart 2017

De lidstaten van de Europese Unie komen dit weekeinde bijeen voor een top in Rome. Op de agenda staan thema’s als Brexit en hervorming van de EU. De EU-top kan rekenen op flinke demonstraties en verzet van bijvoorbeeld Poolse en Griekse politici.

In de Italiaanse hoofdstad wordt de verjaardag van het Verdrag van Rome gevierd: zestig jaar geleden ondertekende een aantal landen het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap. De Britten zijn niet bij de top aanwezig.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moeten de lidstaten zich richten op verdere integratie. In Berlijn wordt al langer gesproken over een Europese Unie (EU) waarbij de lidstaten enerzijds nauwer samenwerken en anderzijds kopgroepen vormen, gebaseerd op thema’s als defensie en financiën.

Grieks verzet

Landen als Duitsland en Frankrijk willen vooral Europese eensgezindheid uitstralen en laten zien dat de EU – ook zonder het Verenigd Koninkrijk – nog steeds een goed samenwerkend blok is. De lidstaten moeten een gelofte ondertekenen waarin ze beloven trouw te blijven aan de EU. Maar niet alle lidstaten zijn even enthousiast over de manier waarop zaken zijn geregeld bij de EU.

Volgens website Politico verzetten de Grieken zich tegen de verklaring die de lidstaten zullen ondertekenen in Rome. Daarin staat dat de (overgebleven) 27 lidstaten ‘onverdeeld en niet op te breken’ zijn. Een alinea waarin staat dat de Unie zich vooral moet inzetten voor de bestrijding van ‘werkloosheid, discriminatie en armoede’ is op last van de Grieken al aan de verklaring toegevoegd.

Maar dat is nog niet genoeg: nu het overleg tussen Athene en geldschieters uit de EU over het nieuwe reddingspakket spaak loopt, zeggen de Grieken weinig te voelen van de solidariteit en eensgezindheid. In een brief aan de overige lidstaten schrijft de Griekse premier Alexis Tsipras dat de EU in een crisis terecht is gekomen ‘omdat de Unie zich niet houdt aan zijn eigen beloften’.

De Poolse zaak

Ook de eurosceptische regering van Polen zet de hakken in het zand. Premier Beata Szydlo probeerde vorige week haar landgenoot – en de rivaal van haar partijleider – Donald Tusk af te zetten en een nieuwe voorzitter van de Europese Raad naar voren te schuiven. Zonder succes: Tusk kon rekenen op steun van een meerderheid van de lidstaten.

Het voorval ergerde Szydlo, die eist dat de EU rekening houdt met het belang van nationale parlementen. Ook moet de Unie meer aandacht schenken aan defensie.

Extra veiligheidsmaatregelen

In Rome zijn zeker vijfduizend agenten op de been. Uit angst voor gewelddadige protesten, maar ook wegens de aanslag in Londen afgelopen woensdag hebben de Italiaanse autoriteiten geen enkel risico genomen.

Er zijn vier protesten georganiseerd: de federalisten demonstreren in de ochtend, waarna er een gematigd links protest zal zijn. De radicalen protesteren ’s middags. Bij dat protest, georganiseerd door extreem-linkse organisaties, zijn ook de anarchisten en communisten aanwezig. ’s Middags protesteren ultrarechtse groepen tegen het beleid van de EU.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.