Brussel zet zich schrap voor Britse scheidingspapieren

28 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Op woensdag gaan de onderhandelingen tussen de regering van Theresa May (foto) en de EU van start - Foto: AFP

Woensdag wordt Artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon officieel ingeroepen door de Britse premier Theresa May. Naar verwachting komt Tim Barrow, de Britse ambassadeur bij de EU, rond het middaguur de afscheidsbrief afgeven bij voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Het inroepen van Artikel 50 zet de Brexit-onderhandelingen in gang.

Binnen twee jaar eruit

De timing is lastig. Volgens het Verdrag van Lissabon moet het vertrek binnen twee jaar zijn geregeld. Wanneer de overige 27 lidstaten ermee instemmen, kan die periode eventueel worden verlengd.

Maar die wil schijnt er bij de EU niet te zijn: de Europese Commissie wil dat de Britten zo snel mogelijk vertrekken. Daarnaast zijn er Europese verkiezingen in mei 2019. Ook het EU-parlement wil daarin zonder de Britten verder.

De Europese Commissie benadrukte dinsdag klaar te zijn voor het Britse vertrek. Het Verenigd Koninkrijk moet een vertrekregeling betalen, die neerkomt op zo’n 58 miljard euro. Het gaat om verplichtingen die nu nog lopen.

EU vindt harde Brexit niet wenselijk

EU-onderhandelaar Michel Barnier benadrukte maandag dat zowel de EU als de Britten niet moeten hopen op een harde Brexit, een vertrek zonder handelsovereenkomst. Voor beide partijen zou dat economisch schadelijk zijn, aldus Barnier, al zou de EU er ‘sneller weer bovenop zijn’. Woensdag moet duidelijk worden wat de Britse regering precies verwacht, vooral van de toekomstige relatie met de EU.

De eerste stap is voor Tusk, die binnen 48 uur de conceptrichtlijnen voor de onderhandelingen naar de Europese hoofdsteden moet sturen. De regeringsleiders van de EU hebben tot 29 april om hun inzet te bepalen. Op die datum is er een speciale Brexit-top, waarop Barnier het mandaat krijgt om met de Britse Brexit-minister David Davis aan de slag te gaan.

Leiders van politieke fracties in het EU-parlement komen woensdagmiddag bijeen om hun positie te bepalen en leggen een verklaring af. Ook van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wordt dan een reactie verwacht.