Zo denken Britten torenhoge Brexitrekening te ontlopen

21 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Een Pro-EU-bus rijdt langs het Britse parlement Foto: EPA

De Britse regering van Theresa May denkt dat ze de rekening die de Europese Unie zal presenteren voor de Brexit niet volledig hoeft te betalen. De Britten zetten eind maart het Brexit-proces in gang.

De ‘boete’ wordt in het Verenigd Koninkrijk de ‘echtscheidingsrekening’ genoemd. De Europese Unie eist 50 miljard pond (omgerekend 57,8 miljard euro) van de Britse regering. De Britse minister van Financiën Philip Hammond zegt de EU maximaal 3 miljard te betalen.

Komen Britten weg zonder te betalen?

De 57,8 miljard die de Europese Unie (EU) eist, bestaat uit beloofde leningen en verplichtingen op het terrein van pensioenen en de bekostiging van EU-projecten. Hoewel de Britse regering weigert om het geëiste bedrag te betalen, zegt Michel Barnier, EU-onderhandelaar namens de Europese Commissie, dat het Verenigd Koninkrijk tot 2020 jaarlijks ‘tientallen miljarden’ moet bijdragen aan het EU-budget.

In de Britse regering zeggen steeds meer politici dat het Verenigd Koninkrijk de rekening moet weigeren. David Jones, een hooggeplaatste ambtenaar op het Brexit-departement van minister David Davis, stelt zelfs dat de Britten niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor verdere betalingen aan de EU als er geen nieuw akkoord met de lidstaten wordt gesloten.

‘We zijn hoe dan ook stellig tegen het betalen van een hoog bedrag,’ zegt een politicus tegen het dagblad The Telegraph. Toch zal het Britse vertrek uit de Europese Unie moeten worden gefinancierd. Lidstaten vrezen dat het gat dat in de begroting wordt achtergelaten door de Brexit moet worden opgevuld met hogere financiële bijdragen van rijkere EU-landen als Duitsland en Nederland.

Nieuwe EU na Brexit?

Om de stappen na de Brexit te bespreken, komen de EU-lidstaten bijeen op 29 april, precies één maand nadat de Britse regering Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking heeft gesteld. Dat betekent dat de EU pas in mei zal aangeven hoe het zal reageren op het vertrek van de Britten.

‘We moeten er alles aan doen om dit scheidingsproces met zo min mogelijk pijn te laten verlopen,’ zegt Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Een aantal kopstukken in Brussel zien Brexit ook als een kans om hervormingen in de EU door te voeren.

Demissionair premier Mark Rutte is er overigens van overtuigd dat de EU nu al verandert. In een interview met elsevier.nl zegt hij dat Brussel minder eurofiel wordt.