buitenland

Lange arm van Erdogan reikt ook tot Oostenrijk

14 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Ook in Oostenrijk heeft de Turkse ambassade een netwerk van informanten dat tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opspoort. Parlementariër Peter Pilz van de Groenen heeft aangifte gedaan tegen ATIB, de Oostenrijkse tak van het Turkse Diyanet, dat het netwerk zou runnen.

Pilz heeft naar eigen zeggen bewijs overhandigd aan de politie, waaruit zou blijken dat Ankara zich tegen Oostenrijkse Turken richt, meldden Oostenrijkse media dinsdag.

Vorm van spionage

Het bewijs van Pilz bestaat onder meer uit communicatie tussen Fatih Mehmet Karadas, de religieuze attaché van de Turkse ambassade in Wenen, en Diyanet – het Turkse presidium voor Godsdienstzaken – in Ankara.

Pilz beschuldigt de ATIB ervan ‘harde, gewetenloze, en juridisch onacceptabele Turkse politiek’ in Oostenrijk te bedrijven. De Turkse activiteiten zijn volgens hem in feite een soort spionage. Vooral journalisten en aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen zouden in de gaten worden gehouden.

Spanningen na coup en kliklijn

De beschuldigingen van Pilz lijken op degenen die eerder ook in Nederland tegen Diyanet werden geuit. Ook in Oostenrijk worden de aantijgingen glashard ontkend: ‘We wijzen de beschuldigingen resoluut van de hand,’ aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We dringen er bij de Oostenrijkse autoriteiten op aan om redelijk te handelen en geen uitspraken te doen die de relatie tussen Oostenrijk en Turkije, en de vrede in de Turkse gemeenschap in Oostenrijk zouden kunnen aantasten.’

In Nederland leidde de onthulling over een Turkse ‘kliklijn’ tot een versterking van de hevige spanningen binnen de Turkse gemeenschap. Die spanningen waren al dermate toegenomen na de verijdelde coup in Turkije in vorig jaar juli. De oproep om tegenstanders te verklikken werd indertijd verspreid door Nederlandse aanhangers van Erdogan. In de oproep werden ‘voorstanders’ en ‘financierders’ van de Gülen-beweging in verband gebracht met terrorisme. ‘Als je iemand kent of verdenkt, moet je dit direct doorgeven aan de Turkse autoriteiten’, stond in het bericht.

De religieuze attaché in Oostenrijk heeft inmiddels wel om niet nader genoemde redenen zijn vertrek aangekondigd. Karadas verklaarde afgelopen zondag in een kranteninterview dat de Turkse ambassade in Wenen ‘geradicaliseerde Gülen-aanhangers’ in de gaten houdt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.