nederland

Grote boosheid over ‘spionage’ Diyanet voor Turkse overheid

14 december 2016Leestijd: 2 minuten

Opnieuw controverse over de lange arm van Erdogan. De voorzitter van de moskeekoepel Diyanet, die wordt aangestuurd door Ankara, heeft namen doorgespeeld van Nederlandse Gülen-sympathisanten aan het regime van Erdogan.

Voorzitter Yusuf Acar deed dat vanuit zijn functie bij de Turkse ambassade in Nederland, bevestigt hij aan De Telegraaf. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen.

Turkije moet ophouden met dat gestook

Vrijdag waren er uit zijn mond nog ontkennende woorden op te tekenen. Een woordvoerder van de moskeekoepel zegt dat het bestuur van Diyanet Nederland – waar Acar ook aan het hoofd staat – niet blij is met zijn acties. Hij zou nu een ‘serieus probleem’ hebben.

De Turkse ambassade is ook in verlegenheid gebracht door het nieuws. Een Turkse diplomatieke bron meldt aan de krant dat Acar ‘zijn activiteiten buiten het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd’. Bij het CDA zijn ze enorm boos. Die partij wordt er in de doorgespeelde inlichtingen van beschuldigd een Gülen-bolwerk te zijn.

Klijnsma heeft oproep voor Turkse Nederlanders

‘De aantijgingen zijn belachelijk en onwaar. Ze tonen aan hoe ver de propaganda uit Ankara gaat. Opnieuw wordt duidelijk dat de Turkse overheid probeert te stoken in de Nederlandse verhoudingen. Het kabinet moet de ambassadeur ter verantwoording roepen,’ zegt CDA-leider Sybrand Buma in De Telegraaf

Het kabinet had dinsdag een oproep voor Turkse Nederlanders als zij zich bedreigd voelen. Doe altijd aangifte als je je bedreigd voelt, sprak staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Heksenjacht op aanhangers Gülen

Ankara ziet Fethullah Gülen als het brein achter de mislukte coup op de regering deze zomer. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan opende een heuse heksenjacht op vermeende aanhangers van Gülen. In Turkije zijn sinds de coup ruim 125.000 mensen ontslagen of opgesloten, voornamelijk militairen, rechters, journalisten en wetenschappers.

De mislukte putsch en tegencoup leidden ook in Nederland tot spanningen onder Turkse Nederlanders, bijvoorbeeld op scholen. Op internet circuleerde een lijst met Nederlandse namen en organisaties met vermeende banden met de islamitische prediker Gülen – die nog altijd in zelfverkozen ballingschap zit in de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.