buitenland

Rechter schort Trumps ‘moslimban’ deels op

29 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Verbannen reizigers uit de landen die vallen onder de ‘moslimban’ van president Donald Trump, mogen in sommige gevallen toch het land in. Volgens een federale rechter in New York mogen visumhouders die vastzitten op Amerikaanse vliegvelden, niet worden teruggestuurd.

Op zaterdagavond kwam de federale rechter Ann Donnelly in Brooklyn met het oordeel, dat nu van kracht is in alle staten. De American Civil Liberties Union en een aantal andere juridische groepen, vertegenwoordigden twee Iraakse mannen die vastzaten op het John F. Kennedy-vliegveld in New York. Een van hen heeft voor het Amerikaanse leger gewerkt in Irak, terwijl de ander was getrouwd met een werknemer van het leger.

Wat houdt de ban in?

Buiten vliegvelden braken enorme protesten uit toen de ban van Trump werd afgekondigd. Het gaat in eerste instantie om inwoners uit Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië, inclusief asielzoekers en visumhouders. Zij komen zeker drie maanden lang Amerika niet in, totdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten naar eigen zeggen een betere manier hebben gevonden om deze reizigers te checken.

De drastische antiterreurmaatregel, aangekondigd tijdens de verkiezingscampagne van president Trump, had direct een heftig effect. Volgens de Amerikaanse diensten zaten zeker 109 mensen vast op vliegvelden, omdat zij vanwege hun nationaliteit het land niet in mochten. Een aantal lobbygroepen beweert dat het zelfs om 200 mensen kan gaan.

De Irakezen werden toch het land in gelaten, nadat de ACLU de zaak aan Donnelly presenteerde, die daar weer een oordeel over uitbracht. Het ging om een zitting van minder dan een halfuur, waar ook advocaten van de overheid bij aanwezig waren. Donnelly vroeg de advocaten of ze argumenten hadden ‘om te bewijzen dat deze mensen geen onherstelbare schade wordt aangebracht’.

Verzet tegen de ban

Op de koude vloer van een aantal vliegvelden waren zelfs advocaten te zien die op zaterdagavond met laptops en tablets in de weer gingen om juridische argumenten tegen de ban op te stellen. Verschillende Amerikanen toonden hun medeleven: zo waren buiten de rechtszaal in Brooklyn ook veel mensen gekomen om tegen de ban te protesteren.

Ook na de uitspraak van Donnelly houdt het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid vol dat het beleid van Trump van kracht zal blijven. Hoewel de Amerikaanse autoriteiten zich zullen houden aan bevelen van federale rechters, en ook het vonnis van Donnelly zullen opvolgen, blijft de ‘moslimban’ van kracht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.