Zo ziet Trumps tijdelijke moslimban eruit

28 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Trump stelde de maatregel per decreet in - Foto: AFP

Bezoekers uit zeven islamitische landen zijn de komende drie maanden niet welkom in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Op die manier wil de Amerikaanse president Donald Trump radicale moslims voorlopig uit de Verenigde Staten houden.

De maatregel moet de Amerikanen beschermen tegen terreuraanvallen, zegt Trump over zijn voorstel.

Ook geen vluchtelingen

Drie maanden lang mogen bezoekers uit de genoemde landen Amerika niet in. Binnen die tijd moeten autoriteiten met een stringenter screeningproces komen voor migranten en bezoekers, aldus Trump.

De nieuwe president bepaalde per decreet dat bezoekers uit die zeven landen voorlopig niet welkom zijn. Daarnaast laat hij de komende vier maanden ook geen vluchtelingen toe in zijn land.

Een uitzondering maakt hij voor christenen uit Syrië. Straks zijn bovendien alleen vluchtelingen welkom uit landen ‘die de Verenigde Staten steunen en van Amerikanen houden’. Het feit dat hij alleen christenen wil toelaten, werd door juridische experts in twijfel getrokken. Het zou tegen de grondwet ingaan.

Kritiek maar ook steun

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties stapt mogelijk naar de rechter. Volgens de Raad richt Trump zich hierbij doelbewust op moslims vanwege hun religie, iets wat tegen de grondwettelijke vrijheid van godsdienst in zou gaan. Maar omdat christenen vaker het onderwerp zijn van vervolging in Syrië zou het ook kunnen dat het voorstel wel in lijn met de grondwet is.

‘Hij voert een discriminerende ban op moslims door onder het voorwendsel van nationale veiligheid,’ zegt Greg Chen van de Amerikaanse vereniging voor immigratieadvocaten.

Trump krijgt steun van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan: ‘We zijn een meelevend land, en ik ben voor de opvang van vluchtelingen, maar het is tijd om onze visaprocedures te versterken,’ zei Ryan in een verklaring.

Het is een maatregel die Trump tijdens zijn campagne al voorstelde, een ban op immigranten uit moslimlanden. Hij sprak toen onder meer van een religieuze toetsing voor immigranten, een voorstel wat ook weer door critici werd afgedaan als ongrondwettelijk.

De Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir bracht Trumps ban zaterdagmiddag al gelijk in de praktijk: vijf Irakezen en een passagier uit Jemen werden bij een overstap van een vlucht van Caïro naar New York geweerd.