buitenland

Slachtoffer terreur Istanbul mikpunt van haat op Facebook

03 januari 2017Leestijd: 2 minuten

Een van de 39 dodelijke slachtoffers van de aanslag in Istanbul, de 23-jarige Turkse Belg Kerim Akyil, is het doelwit van tal van racistische reacties op sociale media in België. Zijn vader reageert op de verspreide haatberichten.

Ali Akyil zegt dat hij zijn zoon gewoon wil begraven in België. ‘Ik ben deel van dit land,’ reageert hij tegenover de Belgische zender VRT.

Beledigende reacties

Hij vindt de racisten die zijn dode zoon beschimpen maar ‘arme mensen, die niet weten wat ze doen. Maar ik koester geen haat’. De racistische reacties hebben hem veel pijn gedaan, zegt hij. De vader van het slachtoffer van de terreuraanslag tijdens Oud en Nieuw zegt verder ‘altijd zijn best te hebben gedaan, ik verwacht alleen een beetje begrip. ‘Ik ben hier gekomen door mijn vader. Kerim is hier geboren. Bijna heel Houthalen-Oost (waar het slachtoffer vandaan komt, red.) is dinsdag gekomen.

Vandaag werd voor de omgekomen Turkse Belg een herdenkingsdienst gehouden, waarna Akyil morgen wordt begraven. Zijn gewelddadige dood belet sommige mensen niet om hem flink te beledigen. Op sociale media werd bijvoorbeeld geroepen ‘Weer een moslim minder, ga zo voort.’ Of: ‘Zonde dat hij niet meer kameraden had meegenomen.’ En ‘nog velen te volgen, hoop ik’. Iemand anders schrijft: ‘Weer een bruine minder’ en ‘moest alle dagen gebeuren daar’. Een andere gebruiker van sociale media noemt Akyil ‘jonge kakkerlak’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met afschuw gereageerd

De Belgische politiek reageert met afschuw op de virulente haat. ‘Dit kan je alleen maar afkeuren. Na zulke aanslagen is er een “wij” en een “zij”. Die ligt niet tussen niet-moslims en moslims. De breuklijn ligt bij hen die de waarden van onze samenleving met de voeten treden, en zij die er respect voor hebben,’ zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Bij de terreur in de Turkse stad werden ook Marokkanen gedood. Dat leidt bij een aantal Marokkaanse Nederlanders tot hatelijke reacties op Facebook. ‘Lekker’ en ‘Fucked up, dood gevonden op een haram plek’. Iemand anders zegt ‘beetje verkeerde plek op verkeerd tijdstip. Geen medelijden mee’.

Dader in het vizier?

Turkije lijkt intussen de dader van de aanslag – opgeëist door Islamitsche Staat – in nachtclub Reina in het vizier te hebben. Het zou gaan om een man uit Kirgizië. Hij zou in november per vliegtuig met zijn vrouw en twee kinderen vanuit het Centraal-Aziatische land naar de Turkse stad zijn gereisd.

Maar de Kirgiziër ontkent dat hij ook maar iets te maken heeft met de aanslag in Istanbul  Hij zou ten tijde van de aanslag niet eens in Turkije zijn geweest, melden bronnen op Twitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.