Kirgiziër ontkent betrokkenheid bij aanslag Istanbul

03 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Een foto van de vermoedelijke dader vrijgegeven door de politie met op de achtergrond de Bosphorus - Foto's: AFP

De vermoedelijke dader van de aanslag op de nachtclub in Istanbul afgelopen weekeinde komt uit Kirgizië. Hij zou in november per vliegtuig met zijn vrouw en twee kinderen vanuit het Centraal-Aziatische land naar de Turkse stad zijn gereisd, maar de man zelf ontkent.

Het zou gaan om ene Lakhe Mashrapov (28), meldden Turkse media eerder op dinsdag. Op sociale media circuleren foto’s van zijn identiteitsbewijs. Maar de man zelf ontkent betrokkenheid bij de aanslag: hij zou ten tijde van de aanslag niet eens in Turkije zijn geweest, melden bronnen op Twitter.

Verschillende theorieën

Autoriteiten hebben zijn identiteit nog niet bevestigd. Kirgizië werd wel al eerder genoemd als een van de landen waar hij afkomstig uit zou kunnen zijn. De autoriteiten in het land onderzoeken de zaak.

Maar intussen doen ook andere theorieën de ronde. Volgens de aan de Turkse regering gelieerde krant Haberturk blijkt uit onderzoek van de politie dat de schutter vanuit Syrië het land is binnengekomen. Hij zou daar jihadistische trainingen hebben ondergaan. Volgens de krant zou de man met zijn gezin zijn gereisd om geen aandacht te trekken.

Diezelfde krant citeert ook een barman uit Reina, de nachtclub die werd aangevallen. De barman verklaarde dat de schutter een aantal keer met explosieven gooide, wat hem tijd zou hebben gegeven om zijn geweer te herladen.

Koelbloedige professional

Bij de aanslag kwamen in totaal 39 mensen om, onder wie 11 Turken en 24 buitenlanders, voornamelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. Er raakten 65 mensen gewond.

De man vuurde in totaal meer dan 180 kogels af, en schoot ook op mensen die al gewond op de grond lagen. Autoriteiten omschreven hem maandag al als ‘koelbloedig’ en vermoedden dat hij een vorm van professionele militaire training heeft gehad.

Ondertussen zijn er op het het Ataturk-vliegveld in Istanbul twee buitenlanders aangehouden in verband met de aanslag. De identiteit van die verdachten is nog niet vrijgegeven.