Politie: Terrorist Istanbul is ‘professional met militaire training’

02 januari 2017Leestijd: 3 minuten
Een lid van de Turkse speciale diensten patrouilleert vlakbij nachtclub Reina na de aanslag - Foto: AFP

De autoriteiten in Istanbul geven steeds meer details vrij over de aanslagpleger die in de nacht van zaterdag op zondag 39 feestvierders doodde tijdens een nieuwjaarsfeest in de populaire nachtclub Reina. De dader, die gelieerd zou zijn aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), lijkt op een ‘professional’, vinden anti-terreurdiensten.

Volgens de autoriteiten in de Turkse stad vertoont de dader kenmerken van iemand die militaire training heeft gevolgd, onder meer door de manier waarop hij een wapen wist te hanteren, meldt de Turkse krant Hurriyet.

Geen aarzeling om te schieten

Volgens anti-terreurexpert Abdullah Agar is de aanslagpleger ‘vastberaden, praktisch, koelbloedig’ en een ‘expert die weet hoe hij resultaat moet behalen’. Volgens Agar heeft de man ‘waarschijnlijk eerder ook kogels gelost in conflictgebieden. Hij vertoont geen enkele aarzeling bij het doodschieten van onschuldige mensen, en heeft waarschijnlijk eerder mensen vermoord’.

Eerder op maandag gaf de politie videobeelden van de dader vrij. Bij de aanslag op club Reina kwamen 39 mensen om, onder wie 24 buitenlanders, en raakten 65 mensen gewond. Volgens de eerste politierapporten lijkt de dader, vanwege zijn licht-Aziatische uiterlijk, afkomstig uit Oezbekistan of Kirgizië. Onderzoekers houden er ook rekening mee dat hij mogelijk uit de oost-Chinese regio Xinjiang komt. De dader is rond de 25 jaar oud, en nog altijd voortvluchtig.

Videobeelden dader

Politiediensten hebben inmiddels een beter beeld van de weg die de aanslagpleger aflegde, voordat hij bij Reina arriveerde. Hij zou vanuit het Zeytinburnu-district een taxi hebben genomen naar de wijk Ortakoy, waar de club is. Toen de taxi in Ortakoy in een file verwikkeld raakte, besloot hij uit te stappen en de overige vier minuten naar de club te lopen.

De eerste videobeelden zijn gedateerd van ongeveer 1.20 uur ’s nachts. Daarop is te zien hoe de aanslagpleger naar de club toeloopt en al begint te schieten, waardoor een persoon op de grond valt. Daarna is te zien hoe hij zijn pistool op de beveiligers richt, die vanwege van bovenaf opgelegde beperkingen geen wapens bij zich droegen. Het latere videomateriaal is van ongeveer 1.23 uur binnenin de club, waarbij de meeste bezoekers op de grond liggen.

De aanslagpleger, die volgens veiligheidsdiensten overkomt als een ‘expert’, vuurde in totaal meer dan 180 kogels af. Hij richtte specifiek op de bovenlichamen van de bezoekers.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang hij precies in Reina was, voordat hij de plek ontvluchte. Nadat hij binnenkwam ging hij naar boven om mensen neer te schieten, en ging daarna beneden verder. Volgens getuigenverklaringen schoot hij mensen die al op de grond lagen door hun hoofd.

Vervolgens ging hij de keuken in, waar hij zo’n 13 minuten verbleef. Hij zou zich daar hebben verkleed, en zich vervolgens ongezien via de panikerende menigte een weg naar buiten hebben gebaand. Ook wist hij zijn wapen nog schoon te maken voordat hij vertrok.

Vervolgens stapte hij opnieuw in een taxi richting het nabijgelegen Kurucesme, en zei tegen de chauffeur dat hij geen geld had om te betalen. Dat geld, zo’n 500 lire, zat nog in zijn jaszak die later bij de club werd aangetroffen.

Eerder op de dag werden foto’s verspreid van de vermoedelijke dader, maar de man op de foto heeft zich inmiddels gemeld op het politiebureau en beweert niks met de aanslag te maken te hebben. De man, ene Ramazan Isan afkomstig uit Kazachstan, overweegt een klacht tegen de politie en benadrukt dat hij alleen in Istanbul is om te werken, en hekelt het feit dat hij in verband wordt gebracht met de aanslag. De politie jaagt nog altijd op de aanslagpleger, van wie tot nu toe elk spoor ontbreekt.