buitenland

Zo reisde Amri – onbekommerd – dwars door Europa naar Milaan

23 december 2016Leestijd: 3 minuten

De Duitse inlichtingen-en veiligheidsdiensten hebben wat uit te leggen nu Anis Amri is doodgeschoten in Milaan. Hoe is het immers mogelijk dat hij kriskras door Europa kon reizen, op weg naar Italië?

Amri werd vrijdagnacht uitgeschakeld toen hij bij een routinecontrole van de Italiaanse politie tegen de lamp liep.

De fatale kogels vielen in het vuurgevecht dat volgde nadat de 24-jarige Tunesiër was gevraagd zijn papieren te tonen. Dat gebeurde bij een treinstation in Sesto San Giovanni. Een agent raakte gewond. Hij maakt het redelijk.

Rondhangen bij een salafistische moskee

Maandag bestuurde hij nog de vrachtwagen waarmee hij inreed op het publiek op een kerstmarkt in hartje Berlijn. Daarna ontbrak van hem elk spoor. De politie deed een doorzoeking in een asielzoekerscentrum in Emmerich, niet ver van de grens met Nederland. Dat leverde niets noemenswaardigs op.

In dat centrum zou hij hebben verbleven toen hij vanuit Tunesië als bootmigrant naar Europa kwam. Vervolgens bleek donderdagavond dat Amri na zijn terreurdaad rondhing bij een salafistische moskee in de Berlijnse wijk Moabit. Hij is er vastgelegd op camera. Volgens de directeur van het lokale Openbaar Ministerie in Berlijn klopt dit verhaal niet. De man die op de beelden staat, zou toch echt iemand anders zijn.

Te heet onder de voeten?

Hoe het daarna ging, wordt nu langzaamaan duidelijk. Mogelijk werd het Amri te heet onder de voeten in Duitsland. Hij heeft zich in elk geval in meerdere landen opgehouden. Dat kan eenvoudig, aangezien de grenzen die hij overstak in het Schengengebied liggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Tunesische terrorist reisde volgens de Italiaanse politie per trein via het Franse Chambéry – op zo’n 60 kilometer van Lyon – naar de Italiaanse stad Turijn. Met de hogesnelheidslijn – blijkt uit het feit dat een treinkaartje is gevonden op Amri’s lichaam. Hoe hij zo gemakkelijk aan een kaartje kon komen, is ongewis.

Overgestapt op een regionale trein

Zijn naam en gezicht moeten toch wijdverbreid bekend zijn geweest – zeker nadat de Duitsers een internationaal arrestatiebevel uitvaardigden en 100.000 euro beloningsgeld op zijn hoofd zette? En dat in Frankrijk – een land dat de noodtoestand heeft uitgeroepen nadat het eerder zo zwaar werd getroffen door de islamitische terreur.

Nadat Amri arriveerde in Turijn, stapte hij over op een regionale trein naar een voorstad van Milaan. Bij een treinstation in Sesto San Giovanni werd hij vervolgens ontdekt. De politie zou een tip hebben ontvangen dat de terrorist in het gebied was. Daarop zouden patrouilles naar hem op zoek zijn gegaan.

Dan is natuurlijk nog de vraag: heeft Amri hulp gehad, bij zowel de aanslag op de Breitscheidplatz als zijn vlucht? Op die mogelijke handlangers zal het onderzoek zich nu richten, meldde de Duitse justitie vandaag. Elk gevaar moet ook na de dood van de terrorist worden uitgesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.