Ruzie Poetin en Obama escaleert na Amerikaanse sancties

30 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De relatie tussen Rusland en Amerika verslechtert snel. Nadat de Amerikaanse president Barack Obama Russische diplomaten het land uitzette en twee gebouwen sloot, verklaarde premier Dimitri Medvedev de relatie tussen de twee landen zelfs dood.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov stelde vrijdag voor om 35 Amerikaanse diplomaten Rusland uit te zetten: 31 medewerkers van de ambassade in Moskou en vier van het consulaat in Sint-Petersburg. Ook wil hij twee gebouwen sluiten: een school in Moskou en vakantiewoning net buiten de stad die door de ambassade wordt gebruikt. Als minister moet Lavrov die sancties eerst voorstellen aan Poetin, voor die ze officieel kan maken.

Oog om oog, tand om tand
De sancties zijn exact gelijk aan waar president Obama donderdag mee kwam. Hij gaf 35 Russische diplomaten, werkzaam bij Russische geheime diensten in Amerika, 72 uur om het land te verlaten. Ook sloot hij twee gebouwen die worden gebruikt door inlichtingendiensten FSB en GRU.

De straf van Obama is een reactie op de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen: de Russen zouden achter een reeks hacks zitten, onder meer van accounts van de Democratische partij. Volgens de CIA wilde de Russische overheid Donald Trump helpen om Hillary Clinton te verslaan. ‘Een gepaste en benodigde reactie op de pogingen om Amerikaanse belangen te schaden,’ aldus Obama.

Doodverklaard, maar voor hoe lang?
Poetin heeft gereageerd dat hij het voorstel van Lavrov vooralsnog niet wil overnemen. ‘We willen ons niet verlagen tot dit niveau van keukendiplomatie’. Wel zei hij dat Rusland ‘het recht heeft op vergeldingsacties’.

Andere Russische politici reageerden boos op Amerika. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, schrijft op Facebook dat Obama ‘het Amerikaanse volk vernedert’ met de straffen, omdat die niet zitten te wachten op een slechtere relatie met Rusland. Premier Medvedev heeft het op Twitter over ‘een anti-Russische agonie’. En passant verklaart hij de relaties tussen de twee landen dood: ‘R.I.P.’.

Maar de bekoelde relaties kunnen wellicht snel weer worden hersteld, als Trump zijn plek in het Witte Huis inneemt. Trump was tijdens de campagne pro-Rusland en heeft meermaals gezegd een constructieve relatie met Poetin te willen opbouwen.