buitenland

Snelle Russische vergelding na oorvijg Obama

30 december 2016Leestijd: 2 minuten

Het Rusland van Vladimir Poetin ‘heeft geen andere keus’ dan Amerika terug te pakken voor het uitzetten van 35 Russische diplomaten, zo stelt het Kremlin. Achter de schermen worden acties tegen Amerikanen in Rusland al voorbereid.

De Amerikaanse president Barack Obama kwam donderdagavond met sancties tegen Rusland, omdat het regime van Poetin verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal hacks rond de Amerikaanse verkiezingen. De CIA denkt dat Rusland Donald Trump wilde helpen in de verkiezingsstrijd tegen Hillary Clinton en verdenkt Poetin ervan persoonlijk betrokken te zijn geweest bij de hacks.

‘Obama probeert Trump tegen te werken’
Obama’s maatregelen raken de Russische veiligheidsdienst FSB en de militaire geheime dienst. 35 diplomaten die in Amerika werkzaam zouden zijn voor de veiligheidsdiensten moeten binnen 72 uur het land uit. ‘Een gepaste en benodigde reactie op de pogingen om Amerikaanse belangen te schaden,’ aldus Obama.

Rusland reageert boos op de sancties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, schrijft op Facebook dat Obama ‘het Amerikaanse volk vernedert’. ‘Washington wordt in het gezicht geslagen door de eigen baas, die het extreem veel moeilijker maakt voor het nieuwe team.’ Trump heeft tijdens de campagne aangegeven juist een betere relatie te willen opbouwen met Rusland.

Republikeinen verdeeld
Trump wil de relaties met Rusland normaliseren, maar veel partijgenoten zijn blij met de stappen van Obama. Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wilde al veel langer extra sancties tegen Rusland. ‘Rusland heeft als doel meer instabiliteit rond de wereld. Deze acties komen eigenlijk te laat, maar zijn een passende afsluiting van acht jaar mislukt beleid met Rusland,’ aldus Ryan.

Tegenmaatregelen zetten relatie verder onder druk
Maar na Obama’s oorvijg beloven de Russen tegenmaatregelen: ‘We hebben geen andere keus,’ aldus Zakharova. ‘Elke actie tegen Russische diplomatieke missies in Amerika zal worden beantwoord met acties tegen Amerikaanse diplomaten in Rusland.’ Minister Sergey Lavrov heeft Poetin ondertussen geadviseerd om 35 Amerikaanse diplomaten het land uit te zetten.

Volgens CNN is de eerste stap al genomen: een Amerikaanse school in Moskou, waar vooral kinderen van de ambassade heengaan, zou door de Russische autoriteiten worden gesloten. Ook een vakantiehuis van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland wordt gesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.