buitenland

Poetin wil steun uit het Westen: ‘We hebben vrienden nodig’

01 december 2016Leestijd: 2 minuten

In zijn jaarlijkse speech in het Kremlin sprak de Russische president Vladimir Poetin veel verzoenende woorden. De opkomst van Donald Trump en aankomende verkiezingen in Europa biedt mogelijkheden voor Rusland om uit een isolement te komen.

Rusland wil geen conflict, met niemand, zo stelde Poetin donderdag in zijn speech voor het parlement. ‘In tegenstelling tot sommige buitenlandse collega’s die Rusland als vijand zien, zoeken wij geen vijanden – en die hebben wij ook nooit gezocht. We hebben vrienden nodig,’ sprak Poetin verzoenende woorden.

Meer vrijheid in Syrië
De Russische leider voelt zich gesterkt door de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika, die zich meermaals positief uitliet over Poetin. ‘We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de internationale veiligheid te verzekeren,’ zei Poetin, die aangaf te willen samenwerken met Trump in Syrië.

Rusland wil graag vrijer kunnen acteren in dat land, zonder klachten van Amerikaanse zijde. Veel Amerikaanse en Europese politici zijn zeer kritisch over de rol van de Russen in Syrië, omdat de luchtaanvallen vooral bedoeld zijn om de beruchte Syrische leider Assad te steunen, bijvoorbeeld in Aleppo.

Heel andere toon dan vorig jaar
Ook ziet Poetin mogelijkheden voor betere relaties met Europese lidstaten, ondanks de voortdurende sancties tegen Rusland. Verkiezingen in onder meer Frankrijk, Duitsland en Nederland bieden kansen. ‘Het gesprek moet mogelijk zijn met EU-lidstaten. Er is groeiende vraag naar een onafhankelijk politieke en economische koers. Dat gaan we zien aan de uitslag van de verkiezingen’, voorspelde Poetin.

Vorig jaar was de toon van Poetin heel anders. Toen wees hij nog op het imperialisme van Amerika en de dreiging van terrorisme die daaruit voortkwam. ‘We weten allemaal wie ongewilde regimes weg wilde hebben en de eigen regels met geweld doordrukte,’ was een van Poetins verbale uithalen.

Toch kwam Poetin ook deze keer met een dreigement. Samenwerking moet wel ‘gelijkwaardig’ en ‘voordelig voor beide kanten’ zijn, aldus de Russische president. ‘We bouwen onze eigen toekomst, zonder advies van iemand anders. We staan niet toe dat onze eigen belangen worden beschadigd.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.