buitenland

Oostenrijkse FPÖ wil Trump en Poetin samenbrengen

19 december 2016Leestijd: 2 minuten

De rechtse Oostenrijkse partij FPÖ ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd om de relaties tussen Amerika, Europa en Rusland te verbeteren. De partij wil snel een einde aan de westerse sancties tegen Rusland.

Maandag reisden FPÖ-kopstukken Norbert Hofer, voormalig presidentskandidaat, en partijleider Heinz-Christian Strache naar Rusland, om een samenwerkingsverband te ondertekenen met Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin. De partijen kondigden aan de komende vijf jaar ‘regelmatig actuele thema’s te gaan bespreken’, vooral op economisch gebied.

De FPÖ piek op maandag tijdens een bezoek aan Moskou.  (Foto: AP)
De FPÖ tijdens een bezoek aan Moskou. Foto: FPÖ

Ook al gesprekken met vrienden van Trump
FPÖ wil meer: in een persbericht stelt de partij dat het een diplomatieke brug wil slaan tussen Rusland en het Amerika van Donald Trump. Een aantal weken geleden bezocht een FPÖ-delegatie de Verenigde Staten, waar partijleden met de komende nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn spraken.

Eerste punt op de agenda: een einde aan de westerse sancties tegen Rusland, die in 2014 werden ingesteld naar aanleiding van Russische agressie in Oekraïne. Strache noemt de sancties ‘schadelijk en uiteindelijk nutteloos voor de economie’: de Russen reageerden namelijk met hun eigen maatregelen.

Sancties voorlopig niet opgeschort
Wat de ‘alliantie’ met de Russen concreet gaat opleveren, is onduidelijk. De sancties tegen Rusland werden afgelopen vrijdag op een EU-top met zes maanden verlengd. In Oostenrijk was daar kritiek op, omdat vicekanselier Reinhold Mitterlehner (ÖVP) in de media zei dat hij ‘altijd tegen de sancties’ is geweest. Toen puntje bij paaltje kwam, stemde Oostenrijk echter gewoon in met de verlenging.

De FPÖ, die onlangs nipt de strijd om het presidentschap verloor, ziet nog veel meer mogelijkheden tot samenwerking tussen Amerika, de EU en Rusland. De partij noemt zichzelf een ‘neutrale en betrouwbare tussenpersoon’ en wil diplomatieke oplossingen voor de conflicten in Syrië en de Krim.

De opkomst van rechtse partijen in verschillende Europese landen biedt kansen voor Rusland om de beschadigde relaties met het Westen te herstellen. ‘Het gesprek moet mogelijk zijn met EU-lidstaten,’ voorspelde Poetin eerder deze maand. ‘Er is groeiende vraag naar een onafhankelijke politieke en economische koers. Dat gaan we zien aan de uitslag van de verkiezingen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.