buitenland

EU-sancties Rusland gaan niet op de schop. Integendeel

13 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet maar weinig vooruitgang in het vredesproces rond Oost-Oekraïne. Ze wil daarom de sancties tegen Rusland verlengen en krijgt steun uit Frankrijk.

De strafmaatregelen vanwege de oorlog in Oekraïne en de rol die Rusland daarin speelt, worden nog eens met zes maanden verlengd.

‘Geen vooruitgang in vredesproces’

Merkel krijgt daarbij steun van de Franse president François Hollande. ‘Zolang de Minsk-akkoorden niet volledig worden geïmplementeerd, gaan we door met de sancties – hoewel het niet iets is dat we voor altijd kunnen volhouden,’ zei Hollande die zich niet verkiesbaar stelt voor een tweede termijn als president.

Tijdens een gemeenschappelijke persconferentie zei ook Merkel dat zij graag meer vooruitgang ziet in het vredesproces. Eerder bleek ook dat de Verenigde Staten aan de sancties willen vasthouden.

Trump positief over Poetin

Maar dat kan met de nieuwe president Donald Trump. die in januari wordt ingezworen, zomaar veranderen. Trump liet zich in het verleden positief uit over Vladimir Poetin, en heeft vandaag de naam van zijn minister van Buitenlandse Zaken onthuld.

Het is oliebaas Rex Tillerson, die op goede voet staat met het Kremlin. In zijn hoedanigheid als CEO van Exxon was Tillerson dan ook kritisch over de sancties die gelden tegen Rusland.

Het is aan de Amerikaanse senaat om Tillerson te ondervragen en goed te keuren: dat kan voor vuurwerk zorgen, want verschillende Republikeinse (en Democratische) senatoren uitten zich de afgelopen dagen kritisch over de keuze. Onder anderen Marco Rubio en John McCain wilden niet zeggen of ze Tillerson wel zouden accepteren. ‘Vladimir Poetin is een crimineel, een pestkop en een moordenaar. Iedereen die hem anders beschrijft, liegt,’ aldus McCain.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.