nederland

Wilders zorgt voor ophef met bewerkte Merkelfoto

20 december 2016

‘Bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte moeten verantwoordelijk worden gehouden.’ Met deze woorden rechtvaardigt Geert Wilders zijn twitterbericht met de gemanipuleerde ‘post shock’-foto van Merkel.

Het bericht dat Wilders na het middaguur rondstuurde in reactie op de aanslag in Berlijn toont Merkel met bebloede handen en bloedspetters in het gezicht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op het Binnenhof ontstond woensdag commotie over de foto die door andere partijen wordt gezien als een bewijs van Wilders’ wansmaak en zijn pogingen om politieke winst te boeken met de ellende van anderen. ‘Laat deze man geen premier worden,’ verzuchtte PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch.

‘Wilders provoceert,’ zei vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) . ‘Ranzig,’ vond Alexander Pechtold (D66). Overigens twitterde Wilders de foto al eens eerder: in juli van dit jaar, net na de aanslag in Ansbach, waarbij een Syriër zichzelf opblies maar niemand anders wist te doden. Toen kreeg zijn foto nauwelijks reacties.

Ook Sybrand Buma, de voorman van het CDA, reageert verafschuwd. ‘Weerzinwekkend’, noem de christendemocraat de Tweet. Ook beschuldigt hij Wilders van hypocrisie, omdat de PVV ‘tegen een wet stemt die de politie meer bevoegdheden geeft om radicalisme en terrorisme beter op te sporen via internet’. Het is een schande, vindt Buma: ‘Wel schelden en ruzie maken, geen daden en oplossingen.’

Merkel en Rutte verantwoordelijk, volgens Wilders

Wilders legt dinsdag alle kritiek naast zich neer. In gesprek met journalisten wijst hij Merkel en Rutte aan als verantwoordelijken voor het terroristische gevaar. ‘Jihadisten die naar Syrië wilden, werden tegengehouden waar we ze hadden moeten laten gaan. Terugkeerders hadden we moeten vasthouden, maar zij lopen hier nog steeds vrij rond. We moeten terreurverdachten preventief opsluiten en de asieltsunami stoppen. Politici als Merkel en Rutte hebben dat nagelaten en zijn dus verantwoordelijk.’

Op de vraag wat Wilders zou doen als hij op dit moment premier zou zijn met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer, zei Wilders dat hij ‘niet in korte tijd kan herstellen wat jarenlang verkeerd ging.’ Zou hij als premier de staat van beleg afkondigen na een aanslag als gisteren? Wilders zei dat hij het liefst ‘de koninklijke weg’ zou volgen en ontweek het antwoord op de vraag met een uitval naar het kabinet-Rutte II: ‘Het grootste gevaar voor Nederland zit in de Trêveszaal.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.