buitenland

Aanslag in Nice: wat weten we tot nu toe?

15 juli 2016

In Nice zijn gisteren zeker vierentachtig doden gevallen bij een aanslag. Een vrachtwagen reed in op de drukbezochte Promenade des Anglais en er zijn volgens ooggetuigen schoten gelost.

Minstens honderd mensen raakten gewond in Nice op donderdagavond. De aanslag werd gepleegd op mensen die de Onafhankelijkheidsdag van Frankrijk op 14 juli aan het vieren waren. Op deze ‘Bastille-dag’ genoten toeristen en Fransen van drank en vuurwerk.

Zoveel mogelijk mensen op drukke boulevard geraakt

Er waren veel feestgangers naar de boulevard getrokken, op een van de drukste dagen van het jaar. Een witte vrachtwagen reed expres op het publiek in. ‘De chauffeur trok aan het stuur om zoveel mogelijk mensen te raken. Lichamen vlogen om ons heen als kegels,’ aldus een ooggetuige.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kort daarna werden schoten gelost. Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen door de vrachtwagen en hoeveel werden geraakt door de schoten. Ook de dader in de vrachtwagen werd doodgeschoten door de politie. De autoriteiten troffen een identiteitskaart aan van een 31-jarige Franse Tunesiër in de vrachtwagen. Er wordt nu onderzocht of dat inderdaad de identiteit is van de overleden dader. Ook zou er een arsenaal aan wapens in de vrachtwagen, waaronder geweren en granaten. Volgens Franse media gaat het vooral om nepwapens.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Noodtoestand toch niet opgeheven

Op de feestelijke 14 juli kondigde de Franse president François Hollande triomfantelijk aan dat de noodtoestand in Frankrijk zou worden opgeheven. Per 26 juli zou de nationale terreurdreiging worden verlaagd nadat het land anderhalf jaar lang is geteisterd door een aantal terreuraanslagen. De noodtoestand wordt waarschijnlijk niet opgeheven.

‘Frankrijk is juist geraakt op zijn nationale feestdag, een symbool van vrijheid,’ zegt Hollande op nationale televisie. ‘Alleen omdat radicalen onze mensenrechten ontkennen.’ Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, wordt Islamitische Staat aangewezen als verdachte dader. Frankrijk is vaker het slachtoffer van aanslagen door de terreurgroep.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.