Politie Berlijn laat Pakistaan vrij: ‘Dader loopt nog vrij rond’

20 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn lijkt nog altijd op vrije voeten te zijn. Een 23-jarige Pakistaan werd na de aanslag opgepakt, maar is ondertussen weer vrijgelaten.

Snel na de aanslag werd op basis van een signalement een Pakistaanse man opgepakt, die ongeveer een jaar geleden als asielzoeker Duitsland binnenkwam. Maar de politie twijfelt zeer of ze wel de juiste man te pakken hebben: de man werd dinsdagavond weer vrijgelaten.

Geen reden om verdachte vast te houden

De politie geeft aan dat er niet genoeg bewijs is dat de man achter de aanslag zat. De ooggetuigenverslagen en onderzoek van de forensische dienst gaven geen uitsluitsel, zo schrijven Duitse media. Er wordt ‘met alle middelen opgehelderd of de verdenking standhoudt,’ zegt politiechef Klaus Kandt erover. Hij verzekert dat ‘als dat niet zo is, een nieuwe klopjacht volgt’.

De ware dader loopt waarschijnlijk nog vrij rond, en is mogelijk gewapend, aldus de politie. Op sociale media roept de politie de bevolking dan ook op om ‘extra waakzaam’ te zijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De identiteit van de verdachte Naved B. werd vrijgegeven door anonieme bronnen. B. was woonachtig in Flughafen Tempelhof, een voormalig vliegveld dat is omgebouwd tot asielzoekerscentrum. De politie deed dinsdagochtend vroeg ook een inval in het centrum. De Pakistaan zelf ontkent alle betrokkenheid en wijst beschuldigingen van de hand, aldus persbureau DPA.

Vrachtwagen verplaatst

De vrachtwagen die de dader gebruikte om de aanslag mee te plegen werd vermoedelijk ook gekaapt in Berlijn. Na de aanslag werd de Poolse vrachtwagenchauffeur dood in de cabine aangetroffen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Brandenburg Karl-Heinz Schröter is de Poolse man vermoedelijk doodgeschoten. Schröter benadrukt dat de Pool ‘slachtoffer is, en geen dader’.

Uit GPS-gegevens van de truck blijkt volgens Poolse media dat de wagen in de namiddag meerdere keren werd gestart. Waarschijnlijk wilde de dader oefenen met het besturen van de vrachtwagen.

De aanslag voltrok zich rond 20.00 uur ’s avonds in een voetgangersgebied voor de Gedächtniskirche, dicht bij de Kurfürstendamm.  De truck reed 50 tot 80 meter over de kerstmarkt met zijn kraampjes. Bij de terreurdaad zijn zeker twaalf doden en 48 gewonden gevallen.De vrachtwagen stond ’s middags geparkeerd voor een bedrijf in Berlijn en zou daar kort voor de aanslag zijn weggereden. De eigenaar van het voertuig Ariel Zurawski zei eerder dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij sinds 16.00 op maandag niet meer te bereiken was. De wagen werd dinsdagochtend weggesleept.