EU: ‘Britten uiterlijk in oktober 2018 de EU uit’

06 december 2016Leestijd: 2 minuten
Barnier Foto: EPA

Als het aan de hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie ligt, hebben de Britten niet lang meer om tot een specifiek akkoord te komen. In oktober 2018 moet de Britse regering eruit zijn.

De voormalige Franse minister van Binnenlandse Zaken Michel Barnier is de EU-hoofdonderhandelaar, en geeft de Britten in feite nog anderhalf jaar de tijd. Premier Theresa May heeft namelijk beloofd dat haar regering in maart volgend jaar een beroep doet op artikel 50.

Anderhalf jaar

Volgens het Verdrag van Maastricht heeft de regering dan nog twee jaar de tijd om zich terug te trekken uit de Europese Unie. Barnier wil echter dat de Britten en de EU na anderhalf jaar is bereikt. Tevens wil hij voorkomen dat onderhandelingen nog voor het beroep op artikel 50 al zijn begonnen. Zowel de Britse regering als de EU heeft zich al voorbereid op het overleg, want er is nogal veel te bespreken. Zo is een groot deel van de Britse wetten gebaseerd op Europese wetgeving en wil het kabinet van May direct een aantal handelsakkoorden sluiten.

‘Het is aan het Verenigd Koninkrijk om ons te vertellen wat ze willen, en dan moeten de 27 lidstaten bedenken wat denkbaar is,’ aldus Barnier. Hij liet doorschemeren dat een optie voor het Verenigd Koninkrijk zou zijn om deel te blijven uitmaken van de interne markt, in ruil voor een bijdrage aan het EU-budget.

Rechten, voordelen en verplichtingen

Het moet wel duidelijk blijven dat Groot-Brittannië echt uit de EU stapt, na de Brexit. ‘Lidstaat zijn van de EU brengt een aantal rechten en voordelen met zich mee,’ stelt Barnier in zijn eerste toespraak als hoofdonderhandelaar. ‘Landen die geen lid zijn kunnen nooit dezelfde rechten en voordelen hebben, gezien het feit ze ook niet aan dezelfde verplichtingen moeten doen.’

Barnier heeft alle lidstaten bezocht om overleg te voeren over de belangrijkste voorwaarden voor een Brexit. De Britten blijven vechten voor een ‘zachte Brexit’, dus met deelname aan de interne markt. De regering begrijpt echter ook dat ze niet in een ideale onderhandelingspositie zitten, zo blijkt uit een recent gelekte memo.