Duitse politie jaagt op gewapende aanslagpleger Berlijn

21 december 2016Leestijd: 2 minuten
Politie bij de Brandenburger Tor in Berlijn - Foto: AFP

De Duitse politie is koortsachtig op zoek naar de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn afgelopen maandag, waardoor 12 mensen omkwamen. Onderzoekers van de politie hebben naar eigen zeggen zo’n 500 aanwijzingen en sporen die naar de dader (of daders) zouden kunnen leiden.

Die sporen bestaan onder meer uit verklaringen van ooggetuigen en DNA-sporen in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd.

Loopt nog gewapend rond

Dinsdag besloot de politie in Karlsruhe de Pakistaanse verdachte, die eerder op de dag werd gearresteerd, vrij te laten. Er zou niet genoeg bewijs zijn tegen hem. Dit veroorzaakte een kortstondige opwelling van paniek binnen de politie. ‘We hebben de verkeerde man. En daarmee een nieuwe situatie. De echte dader is nog gewapend, loopt vrij rond, en kan nieuwe schade veroorzaken,’ zei een politiebron maandag.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière benadrukt woensdag de politie ‘zeker niet’ in het duister tast. ‘En niemand zal rusten voor de dader of daders gepakt zijn’. In politiekringen zoemt het vermoeden rond dat woensdag al een nieuwe verdachte zal worden opgepakt.

Twijfel of IS erachter zit

De aanslag op de kerstmarkt vlakbij de Kaiser Wilhelm-kerk werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De dader was een ‘soldaat van het kalifaat’, liet de terreurgroep weten via het eigen persbureau Amaq. IS benadrukt dat hij zijn daad uitvoerde ‘na eerdere oproepen om burgers uit de landen in de internationale coalitie aan te vallen’.

De Maizière laat echter twijfel doorschemeren over of IS wel achter de aanslag zit. Het vermoeden bestaat al langer dat IS aanslagen opeist die de groep niet zelf heeft gecoördineerd, om angst te zaaien. ‘We hebben net de claim gehoord van deze zogenaamde Islamitische Staat, wat een feite een bende van terroristen is,’ zegt Maizière. ‘Er zijn verschillende aanwijzingen en die worden nu onderzocht’.

Het staat volgens De Maizière vast dat de aanslag een ‘aanval’ was, maar hij zegt dat het motief nog altijd onduidelijk is. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukte dinsdag dat twijfel geboden is. ‘Er is nog zoveel dat we niet weten, maar we moeten ervan uitgaan dat het om een terreuraanslag gaat’.

Dinsdagavond werd er een herdenkingsdienst georganiseerd bij de Kaiser Wilhelm-kerk. Naast honderden rouwende burgers, was ook Merkel daarbij aanwezig.