#American Dreamers

Democraten: Poetins Rusland hackte ons, om Trump te helpen

25 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Onrust bij de Democratische partij, nadat gelekte e-mails aantoonden dat de partij Bernie Sanders actief tegenwerkte tijdens de voorverkiezingen. De Democraten verdenken Rusland van deze en eerdere hacks, om zo Donald Trump president te maken.

De FBI kondigde maandag aan onderzoek te doen naar de hack, waardoor duizenden e-mails van de Democratische partij op straat kwamen te liggen. Uit de mails blijkt dat de partijtop heeft geprobeerd de campagne van socialist Bernie Sanders te dwarsbomen. Zo spraken Democraten met elkaar over manieren om Sanders in diskrediet te brengen, bijvoorbeeld door zijn Joodse geloof publiekelijk te bespreken.

Sanders zei tijdens de campagne verscheidene keren dat de partijtop hem tegenwerkte, maar hij werd niet geloofd. Na het uitkomen van de e-mails kondigde partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz haar vertrek aan.

‘Rusland wil Trump aan overwinning helpen’
Wikileaks publiceerde de mails, maar wil niet zeggen hoe het aan de documenten kwam. De Democraten wijzen nu naar het Rusland van Vladimir Poetin. Clintons campagnemanager Robby Mook impliceert dat de Russen liever hebben dat Trump de verkiezingen in november wint, en daarom hackers inzetten om Democraten op internet aan te vallen.

Kijk maar eens naar Trumps standpunten over de NAVO, zei Mook in gesprek met CNN. Trump gaf vorige week aan dat NAVO-lidstaten niet zomaar moeten verwachten dat Amerika ze beschermt, mocht Rusland een aanval uitvoeren.

Ook het Democratische congreslid uit Californië Adam Schiff zegt dat ‘het niet de eerste keer zou zijn dat een digitale inbraak in verband wordt gebracht met het Kremlin en dat op deze manier wordt geprobeerd invloed uit te oefenen op het politieke proces in andere landen’.

Boek: alles over de verkiezingen
ShowtimeIn deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verkiezingsdag.Bestellen>


Ongeloofwaardig verhaal of de waarheid?
Absurde claims, vindt de campagne van Donald Trump. ‘Hillary Clinton doet en zegt werkelijk alles om te winnen. Dit is de zoveelste leugen,’ aldus Donald Trump Jr. ‘Als een Republikein dit zou doen, zouden ze roepen om de elektrische stoel’.

Toch komen de beschuldigingen niet uit het niets. Op 14 juni hackten Russische spionnen ook al de server van de Democratische partij. Daarbij verschaften ze zichzelf toegang tot alle informatie die de Democraten hadden verzameld om Donald Trump mee aan te vallen tijdens de verkiezingen. Clinton noemde die aanval destijds ‘zorgelijk’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.