nederland

Media: salafisten winnen aan invloed in moskeeën

22 april 2015

In Nederlandse moskeeën is sprake van een groeiende invloed van het salafisme, schrijft nrc.next. En ABN Amro vreest dat de beursgang sneuvelt als het kabinet valt over de opvang van illegalen.

  • In Nederlandse moskeeën is sprake van een groeiende invloed van het salafisme, een ultraorthodoxe stroming binnen de islam. Bij de politie, gemeenten en andere overheden kwamen vorig jaar tientallen meldingen binnen uit moskeeën over salafisten die invloed proberen te verwerven, meldt nrc.next woensdag op basis van bronnen. Zo is gemeld dat salafistische jongeren moskeebesturen proberen over te nemen of zich onverdraagzaam opstellen binnen de moskee.
  • ABN Amro vreest dat de beursgang sneuvelt als het kabinet valt over de opvang van illegalen. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag op basis van diverse anonieme bronnen binnen de bank. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet nog een besluit nemen over de beursgang van de staatsbank. Mocht het kabinet echter voortijdig struikelen over de zogenoemde bed-bad-broodkwestie, dan is de kans groot dat er onvoldoende politieke steun in de Tweede Kamer is voor groen licht voor de beursgang.
  • Een 23-jarige Amsterdamse jihadist is vorige week in het noorden van Syrië om het leven gekomen bij gevechten met strijders van de Koerdische PKK. Dat meldt het AD op basis van bronnen. De nabestaanden van de man, Omar H., zijn door een medestrijder op de hoogte gebracht van het overlijden van de Amsterdammer. H. vertrok vorig jaar uit Nederland en sloot zich aan bij Islamitische Staat, hoewel veiligheidsdiensten de man, die als een groot gevaar werd beschouwd, in de gaten hielden. Eind januari werd hij veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor zijn voorgenomen vertrek naar het kalifaat.
  • Coalitiepartijen PvdA en VVD verwachten grotere meevallers voor de begroting van volgend jaar dan de 4,5 miljard euro die tot nu toe wordt genoemd. Daarmee willen ze komend jaar de belastingen verlagen om de kiezer in aanloop naar de verkiezingen te paaien, meldt het Financieele Dagblad woensdag.
    De grotere meevallers zouden het gevolg zijn van de verder aantrekkende economie. Het IMF gaat inmiddels uit van een begrotingstekort van 0,5 procent over 2016. Het kabinet wil het tekort echter niet verder verlagen dan 1,9 procent. De ruimte die ontstaat als het feitelijke begrotingstekort op een procent uitkomt is bijna zes miljard euro en dat getal zou ook in coalitiekringen rondzingen.
  • De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en advocatenkantoor Prakken d’Oliveira spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse staat vanwege het afluisteren van advocaten door inlichtingendienst AIVD. Dat meldt de Volkskrant woensdag. Het advocatenkantoor, dat veel verdachten bijstaat die interessant zijn voor de AIVD, zoals Volkert van der G. en leden van de Hofstadgroep, wil dat het afluisteren van advocaten van het kantoor onmiddellijk wordt gestaakt.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.