Erdogan haalt uit naar EU: ‘Respecteer democratie, accepteer Trump’

24 november 2016Leestijd: 2 minuten
Erdogan verdedigt Trumps anti-islam retoriek - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt uit naar de Europese Unie, om wat volgens hem een ‘anti-Trump sentiment’ is. ‘Jullie waren toch democraten? Waarom respecteren jullie de uitslag van de verkiezingen niet?’

‘Dit is het resultaat dat uit de stembus kwam. Trump heeft gewonnen. Respecteer dat,’ aldus Erdogan.

Erdogan verdedigt Trump na anti-islam uitspraken

‘Na de verkiezingen, gingen mensen in verschillende Europese steden de straat op om te protesteren, en begonnen ze hem een dictator te noemen. Jullie waren toch democraten?’

Hij neemt het bovendien op voor Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne toch vaak anti-islamitische uitspraken deed. ‘Die fout wordt rechtgezet,’ zegt Erdogan daarover. ‘We zijn daaraan gewend in de politiek. De ene dag zegt iemand wat, en de volgende dag wordt dat rechtgezet. Laat u niet misleiden’.

Erdogan toonde zich eerder uitgelaten over de verkiezing van Trump. Ten eerste omdat Trump van plan lijkt te zijn de banden met de Russische president Vladimir Poetin, na een tijd van bekoeling inmiddels ook weer een bondgenoot van Turkije, aan te halen. Maar ook omdat met de verkiezing van Trump de Amerikaanse uitlevering van de islamitische prediker en tevens Erdogans aartsrivaal Fethullah Gulen weer een stapje dichterbij komt.

Ex-generaal Michael Flynn – een voormalige Democraat, maar thans een van de belangrijkste adviseurs van Trump –  zei dat de Verenigde Staten Gülen geen veilig onderdak moeten bieden.

Flynn omschrijft Gülen als een ‘radicale islamist en ‘zegt’ dat diens organisatie – die in grote delen van de wereld actief is – alle kenmerken vertoont van een ‘slapend’ terreurnetwerk. De voormalige generaal vergelijkt de predikers zelfs met Osama bin Laden. ‘Uit het oogpunt van Turkije biedt Washington onderdak aan Bin Laden. Wat zouden wij hebben gedaan als we vlak na 11 september 2001 hoorden dat Osama bin Laden in een leuke villa in een Turks resort woonde?’

EU steeds kritischer over toetreding Turkije

Het lijkt er ook op dat Erdogan opnieuw uithaalt naar de EU, sinds er van verschillende kanten kritische geluiden klinken over de Turkse toetredingsgesprekken.

Onder meer de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) zetten hun vraagtekens bij de gesprekken, nadat Turkije een aantal Koerdische parlementsleden liet arresteren. Ook in het jaarlijkse voortgangsrapport van de EU kon Turkije op kritiek rekenen. De situatie in het land werd daarin als ‘terugval’ op het gebied van mensenrechten en de rechtsstaat omschreven.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies op de site van Elsevier? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.