Deze Democraat is in beeld als running mate van Trump

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Flynn werkte twee jaar onder president Barack Obama. Foto: Wikicommons

Donald Trump is nog altijd op zoek naar een kandidaat voor het vicepresidentschap. Naast de verwachte politieke vrienden, komt nu ook een opvallende naam naar voren: de Democratische oud-generaal Michael Flynn.

Normaliter komen de kandidaten van de twee partijen voor hun conventies eind juli met de aankondiging van een ‘running mate’, de persoon die na november vicepresident kan worden. Rond de Trump-campagne zingen al langer de namen rond van Chris Christie en Newt Gingrich, maar volgens onder meer NBC News is ook Michael T. Flynn een van de laatst overgebleven kandidaten.

Ruzie in het Witte Huis
Flynn, 57, is een gepensioneerd generaal die sinds begin dit jaar informeel adviseur is van Trump. Hij bekleedde in zijn 33 jaar bij het leger hoge posities en werkte van 2012 tot 2014 onder president Barack Obama als directeur van de militaire inlichtingendienst.

Daar vertrok hij een jaar eerder dan verwacht. Flynn was net bezig om de dienst ingrijpend te veranderen. Hij dreigde iedereen die het niet eens was met zijn plannen ‘te verplaatsen of eruit te gooien’. Na druk van het Witte Huis moest hij zelf opstappen.

Obama en Clinton doelwit van Flynn
Flynn, saillant genoeg zelf geregistreerd als Democraat, nam daarna geen blad meer voor de mond. Onder meer in The New York Post en op Russia Today sprak de oud-generaal zich uiterst kritisch uit over de manier waarop Obama terrorisme aanpakt. Flynn betoogt dat hij werd ontslagen omdat hij de vijanden van Amerika steevast ‘radicale jihadisten’ noemt, iets wat Obama tot dusver niet wil doen. Verder wil Flynn dat Amerika in Syrië samen gaat optrekken met de Russen.

Ook is hij weinig positief over de Democratische kandidaat Hillary Clinton en het schandaal rondom haar privé-mails. ‘Als ik dit had geflikt, was ik er allang uit gegooid en zat ik waarschijnlijk in de gevangenis,’ zei Flynn zondag in een interview met ABC News.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Terreur als hoofdthema bij de verkiezingen
Als de keus op Flynn valt, kan Trump nationale veiligheid en terrorisme tot een van de belangrijkste thema’s van de verkiezingen maken. Dat bevalt de uitgesproken kandidaat goed, die na de aanslagen in San Bernardino en Orlando zijn populariteit zag stijgen.

Toch zijn er ook risico’s. Het feit dat Flynn geregistreerd Democraat is, kan conservatieve Republikeinen frustreren. Ook is Flynn op sociaal gebied redelijk progressief. Hij is voorstander van het recht op abortus en staat bekend als iemand die het homohuwelijk gedoogt. Trump heeft nog eventjes om te kiezen: op 18 juli begint de Republikeinse conventie in Cleveland, Ohio.