#Turkije

‘Turkije gaat te ver’: einde gesprek toetreding EU?

22 november 2016

Na de arrestatie van tien Koerdische parlementsleden en de manier waarop de Turkse regering journalisten en critici aanpakt, legt de Europese Unie het overleg met Turkije misschien wel stil. Deze week spreekt het Europees Parlement over het mogelijke toetreden van Turkije tot de Unie.

2014-07-01 14:05:48 STRAATSBURG - Kati Piri van de PvdA in de plenaire zaal van het Europees Parlement op de eerste dag van haar nieuwe baan. Voor 14 van de 26 Nederlandse Europarlementariërs is dit pluche nieuw. ANP SANDER KONINGEP-rapporteur Kati Piri is ‘niet welkom’ in Turkije

In een resolutie die het vandaag wordt ingediend staat dat de europarlementariërs weinig zien in het doorzetten van het overleg over de toetreding. Vooral de recente aanhouding van Koerdische parlementsleden en andere acties van de Turkse autoriteiten na de mislukte staatsgreep in juli hebben ervoor gezorgd dat Brussel de hakken in het zand zet.

Gesprekken stilgelegd

Toch heeft de beslissing van het parlement om voorlopig een einde te maken aan het overleg, op korte termijn geen ernstige gevolgen voor Turkije. Toetreding tot de EU zal nog wel even duren, en de lidstaten zelf hebben aangegeven wel te willen ‘blijven communiceren’.

Het overleg wordt waarschijnlijk stilgelegd: naar verwachting wil de meerderheid van het parlement voorlopig niet in gesprek. Op woensdag 16 november kondigde Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, dat het bezoek van europarlementariërs aan Turkije was afgelast.

Het handelen van het land na de staatsgreep van 15 juli, waardoor tienduizenden mensen zijn opgepakt, is de voornaamste oorzaak voor het stilzetten van de gesprekken. Dinsdag werd aangekondigd dat de afgelopen weken 15.000 ambtenaren zijn ontslagen, en zeker 9 kranten zijn gesloten door de overheid.

Een woordvoerder van de sociaaldemocratische fractie in het parlement zegt tegen AD dat de Turkse regering echt te ver is gegaan: ‘In het licht van wat nu in Turkije gebeurt, kunnen we niet langer dooronderhandelen. Als ze kandidaat-lidstaat willen blijven, moeten ze onze eisen respecteren.’

Definitief einde?

Eind oktober deden Turkse autoriteiten een inval bij de oppositiekrant Cumhuriyet. De hoofdredacteur, bestuurders en een aantal columnisten werden opgepakt. Shulz en Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, geven aan dat ze wel in dialoog willen blijven met Turkije.

De mensenrechtenschendingen en inbreuken op de rechtsstaat en de democratie mogen niet worden beloond, vindt ook het Europees Parlement. Als de Turkse regering echter doorgaat met bijvoorbeeld het lobbyen voor de herinvoering van de doodstraf, kan definitief een einde komen aan de gesprekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.