EP-rapporteur Kati Piri is ‘niet welkom’ in Turkije

16 november 2016Leestijd: 2 minuten
Turkije heeft naar eigen zeggen 'geen behoefte' aan een gesprek met Piri - Foto: ANP

De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri is geweerd uit Turkije. Ze zou daar naartoe gaan om te praten over de eerdere arrestaties van een aantal Koerdische politici.

Oppositieleiders en parlementariërs van de Koerdische HDP-partij werden eerder opgepakt vanwege het verspreiden van ‘terreurpropaganda’, een beschuldiging die critici van het regime van Erdogan niet zelden over zich heen krijgen.

Turkije weigert gesprek met Piri

In dit geval zou het gaan om door de regering vermeende banden met de Koerdische militante beweging PKK, die door zowel Turkije als de Europese Unie als terreurbeweging wordt gezien.

Turkije weigert nu in gesprek te gaan met Piri (PvdA), en haar reis is daarom geannuleerd, aldus een woordvoerder. Piri zou donderdag in gesprek gaan met de Turkse regering, samen met Elmar Brok, de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Martin Schulz vernam echter dat Turkije hier ‘geen behoefte aan heeft’, waarna de trip werd afgelast.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Turkije gaf geen motivatie voor het afblazen van de afspraak, maar vermoedelijk heeft dit te maken met eerdere woorden van Piri.

Staken van toetredingsgesprekken

Piri riep de EU vorige week op om de toetredingsgesprekken met Turkije af te kappen, naar aanleiding van de arrestatie van Koerdische politici en journalisten van Cumhuriyet. Ook Martin Schulz uitte zich daarover. Hij zegt de basis van de relatie tussen de EU in Turkije in twijfel te trekken door de arrestaties.

Erdogan reageerde daar deze week al buitengewoon vijandig op: ‘Wat ben jij? Sinds wanneer heb jij het recht om voor Turkije te beslissen?’ vroeg Erdogan zich af, die benadrukt dat ‘het volk zijn eigen beslissingen maakt, en zelf de navelstreng doorsnijdt’.

De Tweede Kamer is verontwaardigd over de gang van zaken rond Piri. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren hebben vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Zij willen weten of Piri is geweigerd. Ook vinden zij dat Koenders zich ervoor moet inzetten dat ze zo snel mogelijk weer wordt toegelaten tot Turkije om haar werk te kunnen doen.

De Kamer spreekt over een ‘nieuw zorgelijk signaal van Turkije’ bij het streven om lid te worden van de EU. Ook vinden zij het een schoffering van de banden tussen de EU en Turkije.

De EU bracht vorige week traditiegetrouw een voortgangsrapport uit over Turkije, waarin de situatie in het land als ‘terugval’ op het gebied van mensenrechten en de rechtstaat wordt bestempeld.