buitenland

Al-Baghdadi spreekt jihadisten toe: ‘Val Turkije binnen’

03 november 2016Leestijd: 2 minuten

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep Islamitische Staat, heeft voor het eerst in bijna een jaar van zich laten horen, om de jihadisten een hart onder de riem te steken. De terroristische organisatie verliest aan terrein, maar Al-Baghdadi roept de leden op niet terug te trekken.

2014-09-01 20:00:00 epa04380040 A member of the Iraqi Shiite militia, Kataib Hezbollah (Hezbollah Brigades), aims his rifle during fighting against Islamic State (IS) fighters, in Amerli town, northeastern Baghdad, Iraq, 01 September 2014. Iraqi government and Kurdish forces on 01 September retook two more towns from the militant Islamic State organization, officials said, building on recent gains against the radical jihadists. Government troops, backed by Shiite militiamen and Kurdish Peshmerga forces, recaptured the northern town of Suleiman Pek and Amerli towns, an official said. EPA/STR‘Sluipschutter van Mosul’ doodt IS-beul vlak voor executie

In de Iraakse stad Mosul, waar Al-Baghdadi zich verborgen zou houden, wordt een enorme strijd gestreden. IS zet vooral leden in die zelfmoordaanslagen plegen, maar een internationaal front weet Mosul eindelijk echt binnen te dringen: gisteren is het Iraakse leger erin geslaagd delen in het oosten van de stad te bereiken.

Audiobericht

‘Deze oorlog en deze jihad is waar de Islamitische Staat vandaag de dag voor vecht en wat ons geloof versterkt. We zijn ervan overtuigd dat dit een voorbode is van de overwinning,’ spreekt Al-Baghdadi in een audio-bestand, gepubliceerd door het aan IS gelieerde persbureau Al-Furqan.

‘Trek je niet terug. Voet bij stuk houden en je eer hoog houden is duizend keer zo makkelijk als je terugtrekken in schaamte.’ Al-Baghdadi is al meerdere keren ‘dood verklaard’ door organisaties die zijn verbonden aan IS, maar in een audiobestand van meer dan een half uur spreekt hij de leden van de terreurgroep toe. In december 2015 publiceerde de jihadistenleider voor het laatst een audiobericht. Toen zei hij dat de Westerse coalitie ‘de toewijding van IS alleen maar vergroot’: ‘We komen elke dag een beetje dichterbij.’

Na Dabiq, ook Mosul?

Sindsdien heeft IS veel belangrijke gebieden verloren: in oktober verloor de groep ook Dabiq, een symbolisch en strategisch belangrijke stad in Noord-Syrië, dichtbij de Turkse grens. De Turkse regering wil dat het leger van Turkije ook wordt ingezet in Mosul. Nu roept Al-Baghdadi zijn volgelingen op Turkije binnen te vallen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

1710442-1Van kantoorklerk naar ‘kalief’, een profiel van Abu Bakr al-Baghdadi

 

‘Turkije betreedt jullie grondgebied en heeft het gemunt op jullie jihad. Val Turkije binnen en maak van de veiligheid van burgers angst,’ aldus de ‘kalief’. Daarnaast zegt hij dat de jihadisten ‘aanslag na aanslag’ in Saudi-Arabië moeten plegen. Ook het islamitische koninkrijk werd deze zomer als doelwit van de terreurgroep gezien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.