buitenland

Hoe Islamitische Staat aan mosterdgas kwam

22 september 2016

Volgens Amerikaanse autoriteiten heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) mosterdgas gebruikt bij een aanval op het leger van de Verenigde Staten. Het bezit van chemische wapens is voor de terroristische organisatiestrategisch erg belangrijk. Maar hoe kwam IS aan deze wapens?

Het antwoord komt van het online tijdschrift Foreign Policy. Twee journalisten, waaronder de Nederlander Harald Doornbos, interviewden Abu Ahmad, een lid van de terreurgroep IS. Uit zijn verhaal blijkt dat IS ervandoor ging met de chemische wapens na de split met al-Nusra, een andere terreurgroep actief in Syrië.

Bunkers van Regiment 111

De chemische wapens lagen in de bunkers van Regiment 111 – dat behoorde tot het Syrische leger. De legerbasis, in de buurt van de Noord-Syrische stad Darat Izza, was het decor van een aanslag door al-Nusra-leden. Het Syrische leger wist het regiment in eerste instantie te verdedigen, en achttien rebellen kwamen om het leven.

‘Maar iedereen wilde de rebellen wreken,’ aldus Ahmad. ‘Iedereen gilde: “Deze keer zullen we de legerbasis overwinnen!”’ Met behulp van andere rebellengroepen, wist al-Nusra uiteindelijk het regiment door te dringen. De buit: munitie, een enorm arsenaal aan wapens en zelfs chemische wapens.

IS gebruikt chemische wapens tegen Syrische leger en Koerden

Na de scheiding met al-Nusra ging IS er volgens Ahmad vandoor met de chemische wapens. Een van de vertrouwelingen van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, zou volgens de getuige hebben aangegeven dat de terreurgroep de chemische wapens heeft ingezet tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad

Volgens Amerikaanse media kwam de Islamitische Staat ook in het bezit van de oude voorraad chemische wapens van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein. Deze werden vooral ingezet tegen de Koerden die vechten tegen IS in Irak en Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.