buitenland

Slag om Mosul nog belangrijker: ‘Al-Baghdadi schuilt in de stad’

02 november 2016Leestijd: 2 minuten

Het Iraakse leger probeert terreurgroep Islamitische Staat (IS) een nederlaag toe te brengen in bolwerk Mosul. De strijd om de stad kan een mokerslag betekenen voor IS: leider en oprichter Abu Bakr al-Baghdadi zou zich er hebben verstopt.

Voor het eerst in twee jaar tijd is het Iraakse leger de stadsgrenzen van Mosul binnengedrongen. Samen met Koerdische peshmerga’s, Sjiitische milities en met lucht- en grondsteun van de internationale coalitie onder leiding van Amerika probeert de gelegenheidscoalitie IS uit de miljoenenstad te verdrijven.

Strijd gaat nog lang duren
De strijd gaat voorspoedig, houdt het Iraakse regime vol. Dinsdag werden oostelijke delen van de stad, waar ooit twee miljoen mensen woonden, door het leger veroverd. Ook werd het voormalige gebouw van de Iraakse staatstelevisie overgenomen. Naar verwachting duren de gevechten – waarbij IS inwoners als menselijk schild zouden gebruiken – nog zeker meerdere weken.

Er zijn verscheidene redenen waarom IS zich met hand en tand verzet in Mosul en niet wegvlucht, zoals bij eerdere gevechten. Zo is er grote symbolische waarde: Mosul was de plek waarin 2014 het ‘kalifaat’ werd uitgeroepen door leider en oprichter Abu Bakr al-Baghdadi.

Baghdadi zou in de stad zijn
Maar volgens de Koerden is er nog een reden: IS-leider al-Baghdadi, die al meerdere keren onterecht is doodverklaard, zou zich in de stad schuilhouden. Fuad Hussein, stafchef van de Koerdische leider Massoud Barzani, zegt tegen The Independent dat zijn groepering van meerdere bronnen heeft vernomen dat Baghdadi de stad nog niet heeft verlaten. ‘Als we hem doden zal dat de ineenstorting van het hele IS-systeem betekenen.’

De IS-leider, bijnaam ‘de onzichtbare sjeik’, heeft zichzelf de laatste acht of negen maanden weinig in het openbaar laten zien, aldus de Koerden. Er zijn in elk geval genoeg plekken voor hem om te schuilen: de peshmerga-troepen zeggen verbaasd te zijn over het enorme aantal tunnels in en rond Mosul.

In de Noord-Iraakse stad wonen op dit moment nog zo’n 1,5 miljoen mensen. De VN waarschuwt dat veel van hen ontheemd kunnen raken. Bestaande vluchtelingenkampen herbergen nu al meer mensen dan het aantal waarvoor ze zijn gebouwd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.