Zo reageren insiders na ‘zeldzaam fel’ debat Clinton en Trump

10 oktober 2016Leestijd: 3 minuten
Het debat tussen Clinton en Trump was ongekend venijnig - Foto: AFP

Na een ongekend verhit debat vannacht tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton in St. Louis zijn beide partijen positief. De zaal van Washington University was anderhalf uur lang het toneel van verbale aanvallen over en weer, waarbij vooral Trump het van kiezers moest ontgelden om zijn eerdere uitspraken over vrouwen.

Ondanks het feit dat Trump die vragen preventief probeerde te pareren met een persconferentie met vrouwen die Bill Clinton eerder beschuldigden van aanranding of verkrachting, nam dat gedeelte het gehele eerste half uur van het debat in beslag. Clinton wilde overigens zelf niks zeggen over de aantijgingen jegens haar man, en deed het af met de uitspraak dat ze ‘de verstandigste’ op het podium wilde zijn.

Nadat dit onderwerp behandeld was, voelde Trump zich ogenschijnlijk meer op zijn gemak en opende hij de aanval op Hillary, vooral vanwege haar dubieuze gebruik van een privé e-mailserver. Hij kondigde aan haar achter tralies te willen hebben, als hij president wordt. Ook pakte hij haar op haar beleid als minister van Buitenlandse Zaken. Waarom deed ze niets aan de problematiek in Syrië, was zijn grootste vraag.

Al met al was het een extreem venijnig debat, die op initiatief van de debatleider wel met een positieve toon eindigde.

‘Snel opstijgen, zodat we kunnen borrelen’

De kampen van beide kandidaten uiten zich positief na het einde van het debat. Hillary Clinton was de eerste die reageerde toen journalisten haar bevraagden bij de ingang van haar privévliegtuig. ‘We moeten snel opstijgen, zodat we wat drankjes kunnen laten serveren,’ zei een uitgelaten Clinton.

Met een continue glimlach op haar gezicht spreekt ze over het debat, dat volgens haar niet lastiger was dan verwacht. Ze herhaalde het argument dat Trump volgens haar ‘ongeschikt’ is als president, en dat hij ‘lawines aan leugens’ produceert.

Opmerkelijk moment is wanneer een journalist haar vraagt hoe ‘president Clinton’ (haar man Bill, red.) naderhand op haar performance reageerde. Clinton geeft geen antwoord maar rolt met haar ogen, en verschuift haar aandacht naar een andere vraag.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Tot het bittere einde, tenzij…’

Kellyanne Conway, de campagneleider van Trump, deed naderhand een curieuze uitspraak. Toen haar gevraagd werd of ze hem zou blijven steunen tot het ‘bittere einde’, zei ze: ‘Ja, ik blijf hem steunen tot het bittere einde. Tenzij….’ Die zin maakte ze niet af.

De onafgemaakte uitspraak maakte heel wat los bij de Amerikaanse media, waarna de Amerikaanse zender MSNBC haar om opheldering vroeg. Conway bedoelde naar eigen zeggen niet dat ze zich zou terugtrekken als er nog meer ‘materiaal’ over Trump komt bovendrijven, maar slechts als ‘mijn familie me nodig heeft of er iets verandert in mijn privéleven’.  Het campagneteam van Trump maakte voor de aanstelling van Conway verschillende wissels door.

Vicepresidentskandidaat en gouverneur van Indiana Mike Pence reageerde op het debat via Twitter. Ook nadat Trump blunderde en openlijk aangaf significant van zijn Republikeinse vicepresidentskandidaat Mike Pence te verschillen over een eventuele aanpak in Syrië, twitterde Pence dat het debat ‘een grote overwinning was’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Waar Pence eerder zei dat de Russen ‘misdaden’ begaan in Syrië, zei Trump tijdens het debat te willen samenwerken met de Russen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Hij zou hier nog niet met Pence over gesproken hebben.

Het Republikeinse Nationaal Comité (RNC) komt maandagavond overigens telefonisch bij elkaar, meldt Politico op basis van Republikeinse bronnen. Wat het onderwerp van gesprek zal worden is niet bekend, maar er gaan geruchten dat het opnieuw om de gelekte tapes van Trump gaat. Ook wordt er gespeculeerd dat de partij mogelijk de financiering van Trump in andere kandidaten (in dit geval Pence, red.) zou willen steken.

Trump en Clinton komen voor de verkiezingen nog een keer oog in oog met elkaar te staan. Het laatste verkiezingsdebat wordt op 19 oktober gehouden in Las Vegas.