#American Dreamers

Trumps campagneleider Manafort stapt op na Oekraïne-rumoer

19 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Een week van onrust binnen de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Na verschillende wissels binnen zijn campagneteam, besluit campagneleider Paul Manafort vrijdag op te stappen.

Trump meldt via een online verklaring dat zijn campagnemanager ontslag neemt en wenst hem alle succes. The Washington Post meldde eerder op de dag al op basis van ingewijden dat Manafort ontslag zou nemen.

Manafort lobbyde voor pro-Russische president Janoekovitsj

Het moment waarop Manafort er de brui aangeeft is saillant. Vrijdagochtend bleek uit mails die handen kwamen van persbureau AP dat Manafort eerder lobbyde voor de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die eerder naar Rusland vluchtte. Janoekovitsj werd tijdens zijn presidentschap ondersteund door het Kremlin.

Zowel Manafort als zijn naaste medewerker Rick Gates zouden voor het Amerikaanse ministerie van Justitie verzwegen hebben dat zij in de periode 2012-2014 actief waren als lobbyist voor Janoekovitsj.

Manafort ook genoemd in corruptieonderzoek Oekraïne

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen moeten dat normaal gesproken bij Justitie melden. Doen ze dat niet, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf, en riskeren ze een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. De maximale boete bedraagt 250.000 dollar.

Daarnaast schrijft The New York Times dat Manaforts naam ook voorkomt in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas meer dan 12 miljoen dollar hebben ontvangen. De verklaring van Trump rept niet over Manaforts activiteiten in Oekraïne.

Manafort was sinds afgelopen maart lid van het campagneteam van Trump. Ook was hij eerder in zijn carrière adviseur van verschillende Republikeinse presidenten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.