buitenland

Welke rol speelde Obama bij e-mailschandaal Clinton?

26 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

President Barack Obama moet worden onderzocht voor zijn mogelijke betrokkenheid bij het e-mailschandaal van Hillary Clinton. Dat is althans de mening van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Trump wil dat de Amerikaanse autoriteiten onderzoeken hoeveel invloed Obama had bij het gebruik van de privéserver door Clinton. ‘Hij wist er alles van,’ beweert Trump in een interview met persbureau Reuters.

2016-10-14 19:23:39 epa05585872 US Republican presidential nominee Donald Trump (C) gestures towards a supporter during a campaign rally in Charlotte, North Carolina, USA, 14 October 2016. The US presidential election is scheduled for 08 November 2016. EPA/ERIK S. LESSERLeugens presidentskandidaten: seks en WikiLeaks

Obama wist van e-mails

‘Dat is waarom hij het opnam voor Hillary, want hij wilde zelf niet ook de dupe worden. Hij wist alles van die privéserver,’ aldus Trump. ‘Dat betekent dat hij moet worden onderzocht.’ Van de 30.000 e-mails die zijn gevonden op de privéserver van Clinton, zijn er zeker 18 berichten van of naar het e-mailadres van Obama.

Omdat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Obama met e-mails heeft gesjoemeld, is de president ook zeker verantwoordelijk, aldus de conclusie van Trump. Ook heeft Obama vorig jaar in maart tijdens een interview gezegd dat hij voor het eerst over het e-mailschandaal hoorde door de pers.

WikiLeaks lekte eerder deze week een e-mail uit van een van Clintons assistenten, die in paniek reageerde: ‘We moeten hier achteraan. Hij heeft wel e-mails van Clinton die niet van haar ‘state.gov’-adres zijn.’ Naar aanleiding van de WikiLeaks-berichten wil Trump meer weten over hoe betrokken Obama was bij het sjoemelen van Clinton.

Langlopend e-mailschandaal

Het e-mailschandaal blijft Clinton, zelfs met nog maar een paar dagen te gaan voor de verkiezingen, achtervolgen. De inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken oordeelde in mei dat Clinton tijdens haar bewind de regels heeft geschonden. Ook de FBI zei in juli dat de e-mailacties van Clinton dom waren, maar dat de oud-minister van Buitenlandse Zaken niet strafbaar is.

Trump denkt daar duidelijk heel anders over: ‘Als ik president word, ga ik een speciaal onderzoek starten,’ zei de Republikein tijdens het tweede debat. Toen Clinton zei dat het maar goed is dat iemand als Trump niet aan de macht is, kaatste hij terug: ‘Ja, want anders zat je al in de bak.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.