buitenland

WikiLeaks: hoe Hillary Clinton de verkiezingen alsnog kan verliezen

14 oktober 2016Leestijd: 3 minuten

Terwijl Donald Trump de ene na de andere controverse probeert te overleven, blijft Hillary Clinton relatief gemakkelijk op de been. Maar tienduizenden gelekte e-mails vol persoonlijke details dreigen ook haar campagne te ontregelen.

Na het uitlekken van Trumps vulgaire uitspraken over vrouwen gaat het een week lang eigenlijk nergens anders over. Dat is duidelijk ten nadele van de New Yorkse vastgoedmagnaat, die in de peilingen steeds verder wegzakt. Clinton staat, volgens een gemiddelde van peilingen, landelijk gezien bijna zeven procent voor op haar concurrent.

Praat mee over de spannende verkiezingsrace tussen Hillary Clinton en Donald Trump: Kom naar Elseviers derde verkiezingsavond!

Toch is er weinig reden voor een feeststemming binnen de Clinton-campagne. Het grote probleem is het meest recente e-maillek binnen haar eigen partij. De mails van haar campagnemanager John Podesta zijn in handen van WikiLeaks, dat bijna elke dag duizenden nieuwe mails naar buiten brengt.

Achter de schermen lijkt Clinton een stuk rechtser
Het bezorgt tegenstanders van Clinton een reeks aan mogelijkheden om Clinton af te schilderen als een onbetrouwbare politicus. In de eerste mails kwamen de dikbetaalde speeches die Clinton gaf aan bankiers op Wall Street naar buiten. Daarin gaf ze onder meer toe dat ze een ‘publiek en een privé-imago’ heeft, ‘omdat de kiezers een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies’.

De Clinton die met bankiers praat, blijkt een stuk rechtser dan Clinton de presidentskandidaat: ze zegt onder meer voorstander te zijn van een oliepijplijn Keystone XL en handelsverdrag TPP. Tegenwoordig heeft ze haar steun voor die plannen ingetrokken.

‘Wall Street mag nooit meer main street bedreigen, en ik zal gaan vechten om Wall Street te beteugelen’

– Clinton tijdens een campagne-evenement in februari

Hoe close waren Clinton en het Ministerie van Justitie?
Ook de problemen rond haar privé e-mailserver blijven haar achtervolgen. Mails van Podesta die donderdag werden gelekt trekken de onpartijdigheid van het Ministerie van Justitie in twijfel. Zo blijkt dat een woordvoerder van Clinton contact had met ‘verschillende mensen op het ministerie’ over de rechtszaak die werd aangespannen naar aanleiding van Clintons e-mailschandaal.

Zorgen om Bill en ChelseaIn de mails wordt ook volop gesproken over Bill en Chelsea. De dochter wordt een ‘verwend nest’ genoemd door een assistent van Bill, terwijl medewerkers hun zorgen delen over de woedeaanvallen van Bill. Zo zou de voormalig president na verlies in de voorverkiezingen van New Hampshire totaal door het lint zijn gegaan.

Bovendien was Bill Clinton wel degelijk op de hoogte van het lopende FBI-onderzoek naar haar e-mails toen hij ‘toevallig’ minister van Justitie Loretta Lynch sprak in haar privévliegtuig. Ze beweren dat er niet over het schandaal is gesproken. Enkele dagen later werd het onderzoek afgesloten en adviseerde de FBI Lynch om Clinton niet te vervolgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dit is pas het begin
Critici van Clinton zien al hun theorieën bevestigd door de onthullingen, maar opvallend genoeg heeft Clinton zich amper hoeven te verdedigen. Dat is dan weer deels omdat Trump alle aandacht opeist. Maar in de counteraanval wijzen Clinton en haar vrienden steevast naar de Russische regering, die mogelijk achter de hack zit. ‘Het is Russische propaganda’ om Trump te helpen, menen ze.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange ontkent die beweringen, maar geeft wel aan nog veel mails te zullen lekken de komende tijd. Clinton is gewaarschuwd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.