Trump dolblij met nieuw FBI-onderzoek naar e-mails van Clinton

28 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Elf dagen voor de verkiezingen krijgt Hillary Clinton een flinke tegenvaller te verwerken. De FBI heropent het onderzoek naar het e-mailgebruik van Clinton als minister van Buitenlandse Zaken.

FBI-directeur James Comey schrijft in een korte brief dat er reden is om het onderzoek toch voort te zetten. ‘In connectie met een ongerelateerde zaak, kwam de FBI achter het bestaan van e-mails die belangrijk kunnen zijn in het onderzoek,’ aldus Comey.

The New York Times zegt te weten dat het gaat om mails die per toeval werden aangetroffen op apparaten van Hillary’s assistent Huma Abedin en haar man, het beruchte oud-Congreslid Anthony Weiner. Er moet worden gekeken of die e-mails geheime informatie bevatten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Extreem nalatig, en misschien toch strafbaar?
In juli besloot de FBI nog dat Clinton niet moest worden vervolgd voor het gebruik van haar privé-mail. Wel kwam de inlichtingendienst erachter dat de minister van Buitenlandse Zaken meer dan honderd mails met daarin geheime informatie verstuurde en ontving, iets wat ze zelf stellig ontkende.

Haar gedrag werd door de FBI getypeerd als ‘extreem nalatig’, maar dus niet strafbaar. Toch noemden Republikeinen het e-mailgedrag van Clinton schimmig en een reden waarom ze niet de volgende president zou moeten worden.

‘Dit is gestoord’Uit gelekte Wikileaks-documenten blijkt dat adviseurs van Clinton al veel langer vraagtekens zetten bij Hillary’s e-mailgebruik. Assistent Neera Tanden vroeg zich in juli 2015 af ‘wie Hillary eigenlijk heeft verteld dat het prima is om een privémail te gebruiken’. ‘Deze hele kwestie is gestoord’

‘Dit wordt groter dan Watergate,’ voorspelt Trump
De timing van de FBI is saillant, zo vlak voor de presidentsverkiezingen. Hoewel Comey niets wil zeggen over de verwachte duur van het onderzoek, zal het niet binnen elf dagen worden afgerond. En dus kunnen Hillary’s e-mails ook na 8 november, als Clinton wellicht in het Witte Huis zit, voor problemen zorgen.

Trump, die eerder zei dat Clinton de gevangenis in gaat als hij president wordt, is blij dat het onderzoek wordt heropend. Hij zei vrijdagavond in een speech dat hij ‘veel respect heeft voor het feit dat de FBI de moed heeft om de verschrikkelijke vergissing te herstellen die is gemaakt aangaande de e-mails van Clinton’. Deze kwestie wordt ‘groter dan Watergate’, voorspelt de Republikein.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."