Republikeinen blijven ‘chantabele Clinton’ achtervolgen met e-mailkwestie

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Clinton met een telefoon. Foto: AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft besloten Hillary Clinton niet te vervolgen voor het gebruik van haar persoonlijke e-mailserver. Republikeinen laten het er niet bij zitten: ze hebben van de FBI genoeg munitie gekregen om er een slepende kwestie van te maken in de campagne.

De minister van Justitie Loretta Lynch maakte woensdag bekend de aanbeveling van de FBI, om geen verder onderzoek in te stellen naar de emailpraktijken van Clinton, over te nemen. Het is een grote opluchting voor de voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Toch kwam uit het FBI-rapport naar voren dat Clinton meermaals de fout in ging.

Extreem onvoorzichtig
Zo bleek ze 110 geclassificeerde e-mails te hebben verstuurd of ontvangen via haar privéserver, iets wat ze altijd heeft ontkent. Ook was de beveiliging ondermaats en liep ze het risico gehackt te worden door buitenlandse overheden. FBI-directeur James Comey noemde Clintons handelswijze ‘extreem onvoorzichtig’.

Schimmig
Clinton overhandigde vorig jaar tienduizenden e-mails aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder ede beloofde ze dat dit alle werkgerelateerde mails waren. De FBI vraagt zich dat af: Clinton en haar medewerkers verwijderden duizenden e-mails van haar server omdat het ‘privémails’ zouden zijn, maar in meerdere gevallen zou erin toch over werk zijn gecommuniceerd.

Dat label kan wel eens aan Clinton blijven plakken. Althans, dat is de hoop van tegenstrever Donald Trump. ‘Ik heb altijd vernomen dat wanneer je een e-mail verstuurt, die nooit echt zal verdwijnen,’ zei Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Ohio. ‘Onze vijanden hebben vast genoeg materiaal om haar later te chanteren, wat haar direct diskwalificeert voor het presidentschap.’

‘Is er iemand die gelooft dat als hij of zij hetzelfde had geflikt als Hillary Clinton, dat ie niet zou worden vervolgd?’ vroeg medespreker Newt Gingrich zich af. ‘Er zijn twee Amerika’s. Dat van het corrupte Washington, en dat van de rest van ons.’

Voorkeursbehandeling
Het lijkt erop dat Clinton een ‘voorkeursbehandeling’ heeft gekregen, zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan woensdag. Het Congres bekijkt mogelijkheden om een speciale aanklager aan te stellen die een nieuw onderzoek naar de e-mailkwestie kan starten, gaf Ryan aan.

‘We moeten er ten minste achter komen hoe Clinton zo roekeloos om kon gaan met geheim materiaal. Dat is eigenlijk de taak van de regering, maar we gaan ook kijken wat wij kunnen doen,’ aldus Ryan. Twee parlementaire commissies doen al onderzoek naar Clinton en haar e-mails. De komende twee weken worden zowel FBI-directeur Comey als de minister van Justitie Lynch verhoord.