Waarom vervolgt de FBI Clinton niet om e-mails?

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
FBI laat het aan het OM over. Een opluchting voor Clinton Foto: EPA

FBI-directeur James Comey kondigde op dinsdag aan dat de Amerikaanse veiligheidsdienst presidentskandidaat Hillary Clinton niet zal vervolgen. Het gebruik van een privéserver voor het versturen van e-mails tijdens haar periode als ministers van Buitenlandse Zaken was onhandig, maar geen reden voor vervolging.

De openbare aanklager start dus geen extra onderzoek. Een verademing voor Clinton, die zich volop right op november, wanneer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten worden gehouden.

Oneerlijk

Haar tegenstander, de controversiële vastgoedmagnaat en Republikeinse kandidaat Donald Trump, uitte zijn woede over de uitspraak op Twitter. ‘Het systeem is gemanipuleerd en corrupt,’ schrijft Trump. ‘Heel, heel oneerlijk! Slecht oordeel, zoals gewoonlijk.’

Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten moet nu beslissen over mogelijke vervolging. De e-mails van Clinton konden niet worden gecontroleerd door het Congres en de rechter, omdat zij haar eigen server gebruikte. Dat ging bovendien tegen de regels in. Het is echter geen FBI-vervolging waard, aldus de organisatie.

Opzet

‘We hebben geen bewijs gevonden dat de werk-gerelateerde e-mails met opzet zijn verwijderd om deze te verbergen,’ concludeerde de FBI na maandenlang onderzoek. Uit de duizenden e-mail die werden verwijderd vanaf de server, waren er maar drie aangemerkt als vertrouwelijk. ‘Zoals iedereen, verwijderde Clinton af en toe berichten om de mailbox op te schonen.’

Het onderzoek van de FBI legde wel een groot aantal foute acties van Clinton bloot. Zo bleek dat zij loog over de ‘status’ van e-mails toen ze werden verzonden. De voormalige minister beweerde meerdere keren dat zij nooit bewust als geheim geclassificeerde e-mails heeft verzonden of ontvangen via haar privéserver, maar dat bleek toch het geval. Ook zou de politicus zelfs een aantal verschillende servers hebben gebruikt.

De strijd om het presidentschap werd voor Clinton overschaduwd door onderzoeken naar de terreuraanslag in Benghazi en naar de e-mails van Clinton. Tijdens een van de eerste Democratische debatten, zei haar voormalige tegenstander Bernie Sanders al: ‘Iedereen is helemaal klaar met je verdomde e-mails!’

Zelf is de Democratische presidentskandidaat opgelucht dat de FBI ‘de juiste beslissing’ heeft gemaakt. ‘Mevrouw Clinton is tevreden dat de professionele functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek hebben bepaald dat verdere actie door de FBI ongepast is.’

In mei kreeg Clinton er wel van langs van de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij oordeelde dat zij tijdens haar bewind de regels heeft geschonden door het versturen van e-mails via een privéserver. Clinton had ‘ten minste alle e-mails over departementale zaken moeten overdragen voordat ze de overheidsdienst verliet,’ luidde de verklaring