buitenland

Ontruiming ‘jungle’ Calais: amper vrouwen en kinderen te zien

24 oktober 2016

Kalm en gelaten hebben honderden migranten maandag de beruchte ‘jungle’ van Calais verlaten, zag redacteur Servaas van der Laan. De Franse regering wil dat het kamp binnen een week leeg is, maar het is de vraag of alle 7.000 asielzoekers zich zomaar laten verplaatsen.

De hele dag staan er lange rijen bij de hangar in Calais die is ingericht als registratiecentrum. Asielzoekers moeten wachten om geregistreerd te worden, waarna ze in bussen worden vervoerd naar andere kampen in Frankrijk. Veruit de meeste asielzoekers zijn man en afkomstig uit Afrika. Er zijn amper vrouwen en kinderen te zien.

Migranten die staan te wachten zeggen het prima te vinden om het kamp te verlaten. Het is er vies en gevaarlijk. Noru uit Darfur wil het liefst naar het opvangkamp in Rennes. ‘Het is goed in Frankrijk, ik hoop dat er werk is daar.’

Politie moet helpen als vrijwillig vertrek niet werkt
Toch is het de vraag of de ontruiming zal slagen, de autoriteiten hebben eerder vruchteloze pogingen gedaan om het kamp op te heffen. Maandag zijn in elk geval al zo’n 1.000 asielzoekers verwerkt, zegt een woordvoerder van de Franse immigratiedienst. Er moeten nog zo’n 5 a 6.000 immigranten uit de kampen worden gehaald.

Het is onduidelijk hoeveel migranten niet zomaar willen vertrekken. Hulporganisatie L’Auberge des Migrants verwacht dat een harde kern zich in het kamp zal handhaven. Die groep kan wel bestaan uit zo’n tweeduizend man, zegt een woordvoerder, en zal vervoer naar Groot-Brittannië blijven eisen.

De Franse politie heeft 1.250 extra agenten naar Calais gestuurd om bij de ontruiming te helpen. Vanaf woensdag riskeren asielzoekers arrestatie of deportatie. Zomaar naar een ander kamp in de buurt vluchten, om van daaruit naar Engeland te trekken, wordt zo lastig mogelijk gemaakt door de autoriteiten.

De rust op maandag staat in schril contrast met de dagen in de aanloop naar de ontruiming, toen er verscheidene opstootjes waren tussen migranten en de politie. Tenten en hutten werden in brand gestoken en agenten werden bekogeld met stenen. Activisten van de organisatie No Borders zouden met walkietalkies rondlopen en ‘het geweld coördineren’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.